ŽIVĚ: Jednání sněmovny (zdroj: ČT24)

Poslanci na středeční schůzi v úvodním kole řeší návrh státního rozpočtu na příští rok. Budou schvalovat jeho základní parametry, tedy příjmy, výdaje a schodek. Ten má podle vládního návrhu příští rok činit 241 miliard korun, což je o 41 miliard méně, než má mít ten letošní upravený. Rozpočet není možné zamítnout, lze ho pouze vrátit vládě k přepracování. To chce udělat opoziční ANO a i donedávna vládní Piráti.

„Žijeme v době mediální propagandy této nejhorší vlády. Jsem tu proto, abych mluvil k lidem, poslanci neposlouchají. Je to díkybohu snad poslední rozpočet této vlády, která nastoupila a nesplnila žádné sliby, zradila voliče,“ zkritizoval hned v úvodu jednání současný kabinet šéf opozičního ANO Andrej Babiš.

Vláda s loňskou změnou programového prohlášení podle něj „škrtla to málo, co tam bylo pro lidi“, navíc prý cíle v dokumentu ani nevyhodnocuje a tají tvorbu rozpočtu, čímž prý kabinet „ignoruje zákon“. Zároveň vládu obvinil, že Česko obrovsky zadlužuje a ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS), že „fixluje s čísly“.

Letošní rozpočet sněmovna původně schválila se schodkem 252 miliard. V říjnu ho však kvůli škodám ze zářijových povodní navýšila o třicet miliard.

Plánované příjmy na příští rok se proti letošnímu rozpočtu zvyšují o 146 miliard a výdaje se proti upravenému rozpočtu zvyšují o 105 miliard. Příjmy představují 2,086 bilionu a výdaje 2,327 bilionu korun. Převážnou část schodku pokryje zvýšení státního dluhu o 248 miliard. Za hlavní prioritu rozpočtu označila vláda konsolidaci veřejných rozpočtů, posílení investic nebo odstranění následků nedávných povodní.

Podíl.