ŽIVĚ: Brífink krizového štábu Moravskoslezského kraje (zdroj: ČT24)

Na měřicí stanici v obci Frahelž na Lužnici pod Rožmberkem se hladina řeky dostala nad ránem na úroveň extrémního povodňového ohrožení. Český hydrometeorologický ústav uvedl, že Lužnice ve Frahelži překročila limit pro padesátiletý průtok, tedy průtok, který je v dlouhodobém průměru dosažen nebo překročen jedenkrát za padesát let. Meteorologové uvedli, že v nejbližší době se bude hladina kolem této úrovně držet.

  • Dnes ráno platil některý z povodňových stupňů ještě na pětapadesáti místech, na nejvyšším stupni je asi desítka míst, extrémní ohrožení platí na Lužnici.

  • Polský premiér Donald Tusk varoval před záplavami ve Vratislavi a vyzval k obezřetnosti. Starosta města uvedl, že očekává kulminaci hladiny Odry na 650 centimetrech.

  • Hladina Labe v Sasku dál pomalu stoupá, v Schöně u hranic s Českem a Drážďanech bude kulminovat dnes. Na velkou vodu se připravují na Odře v Braniborsku.

Ráno před 6:30 stoupla Lužnice na 280 centimetrů, tedy o dva centimetry nad hranici extrémního ohrožení. Od půlnoci se zvedla o sedm centimetrů, což je výrazně pomalejší vzestup než během středy.

Na stanici Hamr, která se nachází na Nežárce před soutokem s Lužnicí, hladina od půlnoci klesla o deset centimetrů. Znamená to, že ve Veselí nad Lužnicí by se obě řeky nemusely potkat na svém vrcholu. Ve městě je protipovodňová bariéra, která má padesátileté vodě odolat.

Veselí nad Lužnicí na Táborsku bude ve čtvrtek možná rozhodovat o případné evakuaci části obyvatel města. Z Rožmberku odtéká od úterý více vody, jelikož se dostala přes bezpečnostní přeliv. Starosta Veselí nad Lužnicí na Táborsku Vít Rada (za Jihočechy 2012) avizoval, že voda v řece by do rána neměla město ohrozit. Lidé ve Veselí nad Lužnicí jsou ale podle něj připraveni na to, že pokud to bude nutné, evakuují se.

„Zatím to vypadá, že by se kulminace řek (Lužnice a Nežárky) nemusela potkat. Hladina Nežárky pomalu klesá. Ale nikdo nedokáže říct, jak přesně se vše bude vyvíjet,“ řekl ve čtvrtek starosta.

Na Jesenicko míří hasiči z jihu, severu i středních Čech

Na většině míst v Česku však hladiny řek klesají. Například v Olomouckém kraji ve čtvrtek ráno už naplatil žádný druhý povodňový stupeň. Stav bdělosti je na šesti místech. Kromě toků na severu kraje, jako je Vidnávka ve Vidnavě, Vrbenský potok ve Starém Městě pod Sněžníkem a Morava v Raškově, dosahují prvního povodňového stupně ještě Blata v Klopotovicích na Prostějovsku, Romže v Polkovicích na Přerovsku a Hloučela pod vodní nádrží Plumlov.

Naopak hladina řeky Moravy na profilu v olomoucké části Nové-Sady, která dosáhla třetího povodňového stupně po dotoku z horních úseků v pondělí odpoledne, klesla pod první povodňový stupeň o půlnoci. Nyní dosahuje 328 centimetrů, což je o metr níže než v době kulminace. „Kde to situace na zaplavených komunikacích ve městě už dovolí, probíhá čištění a kontrola, aby mohly být zprůjezdněny,“ uvedlo město na sociální síti.

V nejhůře zasažených oblastech na severu kraje pokračuje úklid po záplavách, nasazena bude znovu těžká technika záchranného útvaru hasičů. Ve středu bylo například jejich pásové rypadlo nasazeno na zprůjezdnění mostu vedoucího z města Jeseník směrem na Rejvíz. Do kraje dorazí také například středočeští hasiči, pomáhat by měli v Mikulovicích. Brzy ráno vyrazili na pomoc také hasiči z Ústeckého kraje a z Vyškova.

S odklízením pomáhají také vojáci, ale i stovky dobrovolníků, kteří přijeli ze všech koutů republiky. „Je vás velmi mnoho a aktuálně již my, jako město Jeseník, nemáme kapacity zpracovávat stále přicházející nabídky,“ uvedlo město na sociálních sítích. Dobrovolníky odkázalo na registraci na stránkách HZS Olomouckého kraje.

Situace v dalších regionech

V Pardubickém kraji stále zůstávají hladiny řek na několika místech nad běžnými úrovněmi. Druhý ze tří povodňových stupňů platí na Loučné v Dašicích na Pardubicku, pohotovost přetrvává i na Chrudimce v Padrtech. Nejnižší první povodňový stupeň je na Loučné v Cerekvici nad Loučnou a na Labi v Přelouči. Rozvodněné toky na všech měřicích stanicích však klesají.

Podobně to vypadá i ve Zlínském kraji. Na tamních tocích ráno už neplatil žádný ze stupňů povodňové aktivity. První stupeň znamenající bdělost platil ještě v noci na Moravě v Kroměříži a ve Spytihněvi na Zlínsku. Brzy ráno však její hladina postupně klesla pod jeho spodní hranici.

Pozvolna klesá také hladina na dolním toku Labe v Ústeckém kraji. Na řece stále platí třetí stupeň povodňové aktivity. Voda se v kraji dostala do polí, na parkoviště a venkovní hřiště, obytné domy však nezasáhla, nikdo se tak nemusel evakuovat. Kraj ani nemá informace o případných škodách kvůli záplavám.

Podíl.
Exit mobile version