Praha – Bývalý premiér Andrej Babiš podle očekávání opět obhájil post předsedy opozičního hnutí ANO. Na celostátním sněmu v Praze dnes obdržel 88 z celkových 98 hlasů, tedy zhruba 90 procent hlasů. Jeden delegát byl proti, devět se zdrželo. Ve volbě neměl protikandidáta. Před dvěma lety získal 80 procent hlasů. Babiš je předsedou ANO nepřetržitě od jeho založení.

Dnešní projev na sněmu Babiš založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Česko podle něj nikdy nemělo tak arogantní, amatérský a neschopný kabinet v čele s nekompetentním premiérem. Úkolem ANO je podle Babiše vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici znovu uklidit celou zemi. Do sněmovních voleb chce ANO vést jako lídr.

„Zvolili jste si práci, dřinu a tah na branku,“ řekl po volbě Babiš. Zopakoval potřebu vybudovat okresní struktury ANO či vedení kontaktní kampaně. Podle Babiše musí hnutí vyhrát evropské volby, což není jisté. Sám se chce do kampaně zapojit i ve svém obytném vozu.

„Pojedeme po krajích a budeme mluvit s lidmi. Čekám také, že naši starostové nás při tom podpoří a všichni se budeme podílet na kampani do evropských voleb,“ poznamenal. ANO má podle předsedy jasné argumenty, musí ještě přesvědčit ty, kdo podléhají dezinformacím.

Babiš se rozhodl vstoupit do politiky na podzim 2011. ANO se po parlamentních volbách v roce 2013 stalo součástí vlády Bohuslava Sobotky, kde Babiš zastával funkci ministra financí. Vládu opustil v květnu 2017 poté, co se Sobotka rozhodl pro jeho odvolání kvůli nejasnostem kolem podnikání a majetkových poměrů.

Po volbách v roce 2017 utvořilo ANO zprvu samostatně menšinovou vládu, která nezískala důvěru. Od června 2018 pak ANO vládlo společně se sociální demokracií při toleranci komunistů, Babiš byl premiérem. Po volbách v roce 2021 ale hnutí skončilo v opozici, kabinet utvořili Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráti se STAN. Babiš poté loni v lednu neuspěl v prezidentské volbě, v jejímž druhém kole prohrál s Petrem Pavlem.

Babiš: Úkolem ANO je vrátit se do vlády a po pětikoalici uklidit zemi

Dnešní projev na sněmu Babiš založil zejména na kritice současné vlády Petra Fialy (ODS). Česko podle něj nikdy nemělo tak arogantní, amatérský a neschopný kabinet v čele s nekompetentním premiérem. Úkolem ANO je podle Babiše vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici znovu uklidit celou zemi. Do sněmovních voleb chce ANO vést jako lídr.

 

Babiš zejména opakoval svá dřívější vyjádření o tom, v jakém stavu jeho kabinet předával Českou republiku nynější Fialově vládě. Uvedl například, že Česko tehdy bylo devátou nejvíce prosperující, šestou nejbezpečnější a šestou nejméně zadluženou zemí v Evropské unii.

„Nikdy v dějinách jsme neměli tak arogantní, amatérskou a neschopnou vládu v čele s naprosto nekompetentním premiérem, který lidem téměř každý den neomaleně lže do očí a je úplně odtržený od reality v České republice,“ kritizoval Babiš. Prioritou vlády podle něj není Česko a jeho občané, ale především Ukrajina a přikyvování Bruselu.

„Neexistuje nic pozitivního, co Fialova vláda udělala pro naše lidi. Pětikoalice Českou republiku vrátila o 30 let zpět do hlubokých devadesátek,“ řekl Babiš. „Lidé chudnou, firmy krachují, ale energetické společnosti a zbrojaři neví, co s penězi,“ dodal.

„Vláda rozvrátila ekonomiku, rozdělila společnost a zadělala do budoucna na obrovské problémy. Náš úkol je tedy jasný. Vrátit se v roce 2025 do vlády a po pětikoalici znovu uklidit celou zemi,“ poznamenal Babiš. Hnutí ANO je podle něj nejsilnější politickou silou v zemi, má zastoupení ve všech patrech politiky.

Ocenil fungování stínové vlády a poslaneckého klubu hnutí. Za důležité považuje, aby se všichni členové ANO aktivně zapojili do nadcházejících předvolebních kampaní, i když se jich přímo netýkají. Hnutí podle něj také potřebuje změny ve struktuře řízení, kromě krajských struktur je podle něj nutné vybudovat i okresní.

Babiš loni několikrát zvažoval konec v politice. „Letos oslavím životní jubileum a i když mám spoustu energie a elánu, tak politika pro mě nikdy nebyla cílem mého života ani vrcholem kariéry,“ řekl expremiér, který v září oslaví 70. narozeniny. Zůstat v politice ho přiměla podpora nejen od členů ANO, ale především od občanů.

Schillerová: Hodnotami ANO jsou plnění slibů, odvaha či osobní komunikace

Zásadními hodnotami hnutí ANO jsou podle jeho místopředsedkyně a šéfky poslaneckého klubu Aleny Schillerové plnění slibů, odvaha, podpora jak podnikatelů, tak sociálně slabších, autentická osobní komunikace a odpor ke zlodějinám, klientelismu, podvodům a korupci. Řekla to na dnešním celostátním sněmu opozičního ANO, na němž obhajuje post místopředsedkyně.

Čím více rostou preference hnutí, tím větší hrozbu se z něj někteří lidé budou snažit udělat, míní Schillerová. „Poctivé rozšiřování voličské základny každodenní prací obnáší mnohem více poctivé práce než vrážení klínů mezi voliče, aktivizování ideologických křídel nebo trestání těch, kdo by se jakkoli odchýlili od nenávistných stranických linií,“ uvedla.

Hnutí podle Schillerové prosazuje hodnoty, jaké v současné české politické realitě žádný jiný subjekt nenabízí. „Jsou to hodnoty, které jsou pro ANO charakteristické a zároveň výjimečné. Nesmíme na ně zapomínat, ale zdůrazňovat je při každé příležitosti a pečovat o to, aby zůstávaly odlišujícím znakem naší politiky i nadále,“ dodala.

Za naprosto zlomové označila červnové volby do Evropského parlamentu. „Naší ambicí, a troufnu si říct i povinností, je dosáhnout co nejlepšího volebního zisku. To znamená špičková příprava, kvalitní program, respekt ke slibům, odvaha a férová a otevřená komunikace,“ podotkla Schillerová.

Sněmovní volby příští rok budou podle Havlíčka největší souboj od roku 1989

Sněmovní volby v příštím roce budou podle prvního místopředsedy hnutí ANO Karla Havlíčka největším politickým soubojem od roku 1989. Havlíček ve svém projevu na dnešním sněmu největšího opozičního hnutí řekl, že proti ANO se před volbami sešikují strany, ale i většina médií, neziskových organizací a lobbistů. ANO podle něj musí ostatní „přepracovat“ a sázet při tom na komunikaci s lidmi či nezkorumpovatelnost.

ANO podle Havlíčka, který dnes obhajuje funkci prvního místopředsedy, čekají nejdůležitější dva roky. „Máme před sebou troje významné volby v letošním roce, ale blíží se i rok 2025, kdy dojde k největšímu politickému souboji od revoluce,“ dodal. Očekává, že proti ANO se „sešikují“ nejen strany vládní pětikoalice, ale i většina médií, neziskových organizací a také „kmotři, lobbisté a šíbři“, kterým vyhovuje současná vládní nekompetence.

S odkazem na premiéra Petra Fialu (ODS) začal dnes Havlíček zmiňovat plány ANO na „defializaci“ společnosti. Tu podle něj zajistí jedině výrazný volební úspěch ANO. „Musíme zabránit další devastaci hospodářství, ukončit rozdělování lidí na lepší a horší, poučování, co je správné, demokratické a nedemokratické,“ uvedl. Pokládá za mimořádné nebezpečí, že kvůli činnosti nynější vlády lidé přestávají věřit i státu.

ANO musí přijmout odpovědnost, kterou do něj podle průzkumů vkládá třetina voličů, doplnil Havlíček. Hnutí by mělo v příštích dvou letech sázet na své tradiční nástroje, řekl. „Musíme ostatní upracovat, oni jsou pohodlnější,“ zmínil. Ostatní politici lenoší, vstávají v 07:00 a v 08:30 přijdou se zalepenýma očima do práce, řekl Havlíček. „My už se musíme tou dobou vracet z fabriky z Ústí, Ostravy nebo Jihlavy, kde jsme se setkali s vedením a zaměstnanci,“ uvedl.

Dalšími přednostmi politiků ANO jsou podle něj komunikace s občany, nezkorumpovatelnost či kompetence. ANO také nesmí umřít na politickou korektnost, doplnil. „Každý tomu musíme dát maximum, v příštích dvou letech se budeme muset do slova a do písmene obětovat, hrajeme o hodně,“ uvedl. Lidé podle Havlíčka politikům odpustí chyby, ale nepromíjejí pohodlnost, papalášství a funkcionaření. „Nepochybuji, že uspějeme, ale bude nás to bolet,“ dodal.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.