Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 19:35

Washington – Zhruba 20 raket dopadlo při úterním íránském útoku na dvě vojenské základny v Izraeli. Uvádí to dnes americký list The Washingotn Post na základě záběrů z doby úderu. O zásahu jedné letecké základny informovaly již dříve stanice BBC a CNN a odkazovaly se na snímky ze satelitů, kde byly viditelné některé škody. Izraelská armáda uvedla, že situaci nepovažuje za selhání své protivzdušné obrany.

Americký list píše, že zhruba 20 raket zasáhlo leteckou základnu Nevatim v Negevské poušti. O zasažení této základny informovaly i BBC a CNN. Další tři rakety podle deníku dopadly do areálu základny Tel Nof v centrálním Izraeli. V obou případech podle analytiků záběry pravděpodobně ukazují přímé zásahy zakladen. Dvě rakety pak dopadly nedaleko centrály tajné služby Mossad a na místě způsobily dva krátery.

Izrael a USA uvádějí, že Írán zaútočil v úterý na Izrael za použití 180 až 200 raket. Tento počet potvrdil i Írán, který tvrdil, že zasáhl přes 80 procent svých cílů. Na likvidaci úderu spolupracovaly izraelská a americká armáda.

Izraelská armáda podle serveru The Times of Israel přiznala ve středu, že některé její základny zasáhly íránské rakety. Nepovažuje to však za selhání protivzdušné obrany, protože rakety nezpůsobily vážné škody ani oběti na životech. Izraelské úřady například uvedly, že íránské údery neomezily operační schopnosti letectva, které v následujících hodinách pokračovalo v úderech na Libanon.

Izraelští záchranáři zaznamenali v souvislosti s úterním úderem několik lehce zraněných izraelských civilistů. Výbuch rakety však zabil jednoho Palestince na Západním břehu Jordánu.

Podíl.
Exit mobile version