Aktualizace: 25.05.2024 11:38

Vyškov – Ženu středního věku z Vyškovska zlákala reklama na sociální síti nabízející zajímavé investice, přišla o více než tři miliony korun. Podvodem se zabývají policisté. Na policejním webu o tom dnes informoval mluvčí Bohumil Malášek. Policie se zabývá i dalšími podobnými podvody.

Žena reagovala na reklamu, v níž obchodní společnost nabízí zajímavé investice, před necelým půlrokem. „Záhy se ozvali specialisté, kteří ženě nabídli výhodné zhodnocení vložených finančních prostředků. Osobní bankéř poškozenou přesvědčil, aby mu zpřístupnila svůj počítač i internetové bankovnictví. Pod jejím dohledem pak postupně investoval do kryptoměn,“ popsal případ mluvčí.

Pomyslný bankéř také zřídil poměrně vysokou půjčku. Všechny peníze pak ve čtrnácti platbách odeslal na zahraniční účty. „Potom převzala roli jeho kolegyně. Ženu, která chtěla získat vložené prostředky i se zajímavým ziskem, přesvědčila k dalším čtyřem platbám. Jednalo se o údajné ověření likvidity a zdanění,“ uvedl Malášek. Žena tak prostřednictvím podvodníků odeslala na různé účty více než tři miliony korun.

Velmi podobný scénář se stal poslední měsíc v lokalitě Letovic na Blanensku.. Podvodníci vydávající se za experty na investování do kryptoměn vylákali od třiačtyřicetiletého muže více než 300.000 korun. Přibližně stejná částka zmizela z konta šestašedesátiletého muže z Břeclavska. „Ten reagoval na podvodný e-mail, v němž měl ověřit přihlašovací údaje ke svému kontu. Po úspěšném ověření z účtu ve třech transakcích zmizelo přes 300.000 korun,“ uvedl mluvčí.

O kryptoměnách se v posledních měsících v médiích píše v souvislosti s jejich cenami, některé z nich dosahovaly rekordů. Například nejznámější kryptoměna bitcoin nedávno překonala hranici 73.000 dolarů (asi 1,7 milionu Kč). Cena na jaře rostla například i v případě měny ether, která je po bitcoinu druhá největší. Investice do kryptoměn i z toho důvodu lákají také lidi, kteří s investováním do této oblasti mají méně zkušeností či nemají žádné. To samé se týká i zlata.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.