ČTK

Aktualizováno před 21 minutami

Ve věku 107 let zemřel jeden z posledních žijících členů indiánského kmene Navajů, který se za druhé světové války podílel na programu šifrování tajných zpráv pro americkou armádu. O úmrtí Johna Kinsela staršího v pondělí informoval server zpravodajské televize CNN.

„Pan Kinsel byl mariňák, který statečně a obětavě bojoval za nás všechny v těch nejděsivějších podmínkách,“ uvedl v prohlášení Buu Nygren z indiánského kmene. Kinsel se narodil v oblasti Cove na severovýchodě Arizony a v roce 1942 vstoupil do armády, v níž sloužil i v bitvě o japonskou Iwodžimu.

Po smrti Kinsela žijí už jen dva Navajové, kteří se válečného šifrovacího programu účastnili.

K šifrování tajných zpráv využívala americká armáda za první i druhé světové války a během korejské války v 50. letech minulého století jazyky víc než třiceti indiánských kmenů. Kromě Navajů to byly například kmeny Komančů, Mohawků, Cherokeeů nebo Assiniboinů. Nepřítel šifru nikdy nerozluštil.

Do šifrovacích programů bylo během válečných let zapojeno kolem 500 speciálně vycvičených amerických Indiánů. Zprávy šifrované s pomocí indiánských jazyků rozesílali rádiem nebo telegrafem, nejvíc se tato technika uplatňovala v tichomořských operacích druhé světové války.

O válečných zásluhách amerických Indiánů se dlouho nemluvilo, protože technika byla utajovaná. První vyznamenání dostali až od prezidenta Ronalda Reagana v 80. letech minulého století.

Mohlo by vás zajímat: Putinovo Rusko je jako Hitlerovo Německo, které nám rozbilo stát, připomíná Padevět (6. 5. 2024)

Spotlight Aktuálně.cz – Jiři Padevět | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version