Ve věku 98 let v pátek v Jeruzalémě zemřel význačný izraelský historik českého původu Jehuda Bauer, specialista na historii holocaustu a antisemitismu. Informovala o tom Mezinárodní aliance pro připomínání holocaustu (IHRA).

„S velkým zármutkem oznamujeme, že zemřel náš čestný předseda Jehuda Bauer. Zanechal nesmazatelnou stopu jak v IHRA, tak v oboru studií holocaustu a jeho morální vedení, vhled a přátelství nám budou velice chybět,“ uvedla aliance svém webu.

Bauer vydal více než čtyřicet knih o holocaustu a antisemitismu, v nichž se soustředil zejména na židovské reakce, píše server The Times of Israel. Na počátku svého bádání se zaměřoval na organizovaný odpor Židů proti nacistickému režimu, v pozdějších pracích se pak zabýval širšími otázkami antisemitismu a historickým významem holocaustu.

„Jeho myšlenky a slova formovaly a inspirovaly akademickou debatu o tragédii šoa. Na jeho práci navážou všichni ti, kdo se podílejí na uchování Paměti,“ uvedl Památník Osvětim v příspěvku na síti X. Centrum pro vzdělávání o holocaustu UCL v Londýně jej označilo za „jednoho z největších historiků holocaustu naší doby a nejpůsobivějšího řečníka a učitele“.

Hovořil česky, slovensky, polsky, hebrejsky, jidiš, německy, anglicky a francouzsky a během studií na Cardiffské univerzitě ve Walesu se učil velšsky, poznamenala agentura AP. Zvládnutí mnoha jazyků mu umožnilo studovat prameny v originále a navazovat přímý kontakt s publikem po celém světě.

Bauer se narodil v roce 1926 v Praze v česko–německé rodině židovského původu. V roce 1939, v den okupace Československa nacistickým Německem, se jeho rodině podařilo uprchnout do britské Palestiny.

V roce 2015 obdržel cenu Gratias agit, kterou uděluje české ministerstvo zahraničí za šíření dobrého jména Česka v zahraničí.

Podíl.
Exit mobile version