Aktual.: 18.10.2024 15:13

San Francisco (USA) – Ve věku 91 let zemřel tento týden americký psycholog Philip Zimbardo, jehož proslavil zejména takzvaný stanfordský vězeňský experiment. Zimbardo, který několikrát navštívil i Česko, zemřel doma v San Francisku 14. října, informoval americký časopis Psychology Today.

Zimbardo se narodil v New Yorku 23. března 1933 italským přistěhovalcům. Jako malý zažil chudobu, diskriminaci i předsudky, což ovlivnilo jeho budoucí volbu povolání. Vystudoval psychologii, sociologii a antropologii a od 60. let přednášel na několika univerzitách, než zakotvil na Stanfordově univerzitě, kde pak působil půl století.

Proslavil ho zejména stanfordský experiment, který provedl v roce 1971 a který mnozí kritizovali jako neetický. Na základě psychologický testů vybral 24 chlapců-studentů, které rozdělil do dvou skupin na „vězně“ a „dozorce“ a zavřel je do suterénu Stanfordovy univerzity, kde simuloval vězení. Experiment ale musel předčasně ukončit kvůli nečekané krutosti jeho účastníků.

Zimbardo později popsal, že chtěl zkoumat „sílu rolí, symbolů a skupinové identity“ a ilustrovat, jak „snadno se obyčejní lidé dopustí protispolečenských činů, když jsou v situaci, kdy se cítí být anonymní“. O tomto kontroverzním pokusu sepsal knihu, která vyšla v roce 2007 pod názvem Luciferův efekt: Jak se z dobrých lidí stávají lidé zlí. Byl autorem či spoluautorem i několika dalších knih, například Moc a zlo, Časový paradox či Odpojený muž, s podtitulem Jak technologie připravuje muže o mužství.

Zimbardo několikrát navštívil i Českou republiku, kde v roce 2005 dostal cenu nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97 a v roce 2015 čestnou medaili Akademie věd ČR. V roce 2016 měl besedu na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě.

Podíl.