Aktualizace: 22.02.2024 05:30

Bratislava/Budapešť/Praha – Zemědělci zemí střední a východní Evropy včetně Česka se chystají ve čtvrtek vyjet k hranicím, kde chtějí protestovat proti agrární politice Evropské unie. Vadí jim především podmínky takzvaného Green Dealu, tedy unijní Zelené dohody pro Evropu, ale i bezcelní dovozy zemědělských produktů ze zahraničí, zejména z Ukrajiny či Latinské Ameriky. Do protestů, které odrážejí podobné projevy nespokojenosti po celé Evropské unii, se podle českých či maďarských zemědělských organizací zapojí Slovensko, Česko, Polsko a Maďarsko, tedy země visegrádské čtyřky, a také Litva a Lotyšsko. Podpořit je mají i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska. Kolik celkem zemědělců se bude protestů účastnit, ale zatím není jasné.

Společná evropská zemědělská politika se za poslední léta nikam neposunula, domnívá se šéf maďarské Národní agrární komory (NAK) Balázs Györffy, který tento týden podle agentury MTI obzvlášť ostře kritizoval Green Deal. Dohoda, jejímž cílem je dosáhnout klimatické neutrality sedmadvacítky do roku 2050, je podle něj „neprofesionálním a nepodloženým diktátem“. Situaci zemědělců podle Györffyho zhoršuje dovoz potravinových produktů z Ukrajiny. EU tento proces ulehčila ve světle ruské invaze na Ukrajinu a související námořní blokády ukrajinských černomořských přístavů.

Proti unijním omezením a ukrajinským produktům opakovaně protestovali polští zemědělci, naposledy v úterý, kdy zablokovali silnice i hraniční přechody s Ukrajinou. Poukazují na to, že se jim kvůli dovozům z východoevropské země a klimatické politice EU jejich vlastní produkce nevyplácí.

„Poslední měsíc Evropská unie hoří zemědělskými protesty. Slovenští zemědělci sdílejí podobné názory jako evropští zemědělci,“ řekl v úterý šéf Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Emil Macho. Na Slovensku půjde o největší demonstraci svého druhu v historii země, podle SPPK se celkově zapojí 4000 farmářů s 2200 kusy zemědělské techniky.

Čeští farmáři se chystají ve čtvrtek protestovat na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích velkých měst. Vyjede několik stovek kusů zemědělské techniky. Akce bude ovšem podle prezidenta Agrární komory ČR (AK ČR) Jana Doležala spíše symbolická. Doležal ale nevyloučil, že na některých místech mohou být hranice dočasně zablokované. Čtvrteční protest začne v 10:00 a potrvá necelé dvě hodiny. Zemědělci při něm pojedou zejména po státních silnicích.

Část českých zemědělců demonstrovala už v pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali pražskou magistrálu a v centru hlavního města na chvíli omezili provoz tramvají. Požadovali mimo jiné, aby česká vláda odstoupila od Green Dealu. Od tohoto protestu se nicméně hlavní zemědělské organizace distancovaly.

Moravskoslezští zemědělci budou ve čtvrtek protestovat na třech hraničních přechodech s Polskem a také v Opavě. S německými kolegy se sejdou například zemědělci z Ústeckého kraje, kteří k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána vyjedou v koloně asi 80 strojů. Sedláci z Vysočiny na hranice nepojedou, budou projíždět vybranými trasami po kraji a otáčet se na kruhových objezdech. Z jihu Moravy se pak na hraniční přechod se Slovenskem u Hodonína vydají až dvě stovky strojů. Právě v Hodoníně protest vyvrcholí. Potkají se tam zástupci AK ČR, SPPK a NAK. Pozváni budou také ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a jeho slovenský protějšek Richard Takáč (Smer).

Českým zemědělcům vadí zejména vysoká byrokratická zátěž a množství kontrol, které podle AK ČR vzrostly mezi lety 2022 a 2023 téměř dvojnásobně. Předmětem protestů budou ale také dopady Green Dealu nebo levný dovoz ze zemí mimo EU. Do společného evropského protestu se z ČR kromě AK ČR zapojí i Zemědělský svaz, Českomoravský svaz zemědělských podnikatelů, Společnost mladých agrárníků a část členů Asociace soukromého zemědělství.

Protesty zemědělců v Evropě a reakce na ně budou tématem mimořádné schůzky ministrů zemědělství EU, která se uskuteční v pondělí 26. února v Bruselu. AK ČR podle Doležala bude požadovat, aby Evropská komise rozhodla o výrazných regulatorních a administrativních úlevách nebo úpravě bezcelní dohody mezi EU a Ukrajinou.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.