Hodonín – Ještě před ohlášeným začátkem protestní akce v 10:00 zastavili zemědělci provoz na hraničním přechodu na Slovensko v Hodoníně. Pomalu jedoucí stroje komplikovaly příjezd do Hodonína už kolem 9:00, na hranicích zastavily asi o půl hodiny později a kolonu nebylo možné projet.

 

Několik stovek strojů zdobí většinou české a někdy i moravské vlajky. Někteří zemědělci na traktory vylepili plakátky formátu A4 shrnující důvody protestu. Ten se koná na řadě míst Česka, hlavní akce se ale koná v Hodoníně.

Po 10:15 se traktory na hranici seřadily do tří řad, ze slovenské strany ojediněle projížděly osobní auta i kamiony. Před 10:30 se na slovenské straně postavily dvě řady traktorů a zcela uzavřely průjezd přes hranici i z druhé strany.

Kolem 160 zemědělských strojů přijelo na protestní jízdu z K. Hory do Kolína

Na protestní jízdu zemědělců proti agrární politice Evropské unie se dnes ráno podle policejní mluvčí Vlasty Suchánkové vydalo 162 traktorů a dalších strojů. První stroje z přibližně tříkilometrové kolony přijely do Kolína před 8:30, ve městě byly zhruba půl hodiny. Na velkém kruhovém objezdu u nádraží, což je kolínský dopravní uzel, sledovala u každého z výjezdů policejní hlídka. Traktory intenzivně troubily, na některých byly transparenty. K vytváření kolon zde v dopravní špičce dochází běžně, obdobná situace byla i při protestu. Zásadní dopravní problémy na místě nevznikly. Protestu přihlíželo a podporovalo jej asi 20 lidí, zjistila zpravodajka ČTK na místě.

Protestní jízdy se dnes konají po celém Česku, na hranicích se Slovenskem, Polskem a Německem a také v ulicích a okolí velkých měst. Hlavní protest je plánovaný od 10:00 do 12:00. Vyrazit by podle Agrární komory ČR mělo více než 2000 zemědělských strojů, ve Středočeském kraji zhruba 320.

Stroje vyjely po 07:30 od areálu společnosti Obila v kutnohorském Karlově. Jejich rychlost při přesunech je přibližně třicetikilometrová. „Jsme si vědomi toho, že dopravu budeme značně zdržovat, ale už jsme zoufalí a potřebujeme se nějak ozvat, protože to, co na nás jde z Evropy, nám život hodně ztěžuje,“ řekl předseda kolínské agrární komory a místopředseda Zemědělské akciové společnosti (ZAS) Bečváry Vojtěch Kšírl. Na traktorech jsou transparenty s hesly jako: „Živíme tuto zemi!“, „Stop Green Deal!“ nebo „Stop byrokracii, selský rozum zpět!“.

Z Kutné Hory se stroje vybavené transparenty a vlajkami společně přesunuly po silnici I/38 do Kolína, kde se na kruhovém objezdu rozdělily do různých směrů. „Kutnohorští pojedou na Kačinu, část kolínských na Křečhoř, ale i do jiných směrů,“ řekl Kšírl. Do Kolína zamířilo od Poděbrad také kolem 30 strojů z Nymburska.

Středočeská policie upozornila na možné dopravní komplikace v Kolíně na webu. Doporučovala využít v čase od 8:00 do 9:00 alternativní způsob dopravy.

Zemědělcům vadí zejména dovozy z třetích zemí, kvůli kterým výrazně propadly ceny komodit. „Chápu, že na Ukrajině je velký problém, ale z pomáhajícího se nemůže stát ten, kdo sám potřebuje pomoci,“ míní Kšírl. Protesty upozorňují také na byrokratickou zátěž a dopady Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu).

Například ZAS Bečváry letos podle Kšírla čeká výrazný propad tržeb, a to o vyšší desítky procent. „Loni touto dobou ještě dobíhaly smlouvy z roku 2022 s cenou potravinářské pšenice kolem 7000 korun, nyní je to mezi 4000 a 5000 korunami, ale většina nákladů je pořád nahoře,“ řekl Kšírl. Hospodářský výsledek loňského roku před zdaněním předpokládá ZAS Bečváry kolem deseti milionů korun, pro letošní rok ho odhaduje na pár set tisíc korun. Pšenici ozimou pěstuje společnost zhruba na 1300 hektarech, je to kolem třetiny všech ploch. Ztrátu na krmném ječmenu očekává kolem 1,7 milionu korun. „Zatím přežijeme, ale co bude dál, nevím. A spousta podniků je na tom špatně už teď, protože nemají prodanou loňskou sklizeň, my naštěstí prodáno máme,“ řekl Kšírl.

Ve Středočeském kraji se k dnešním protestním jízdám na podporu akcí na hranicích připojují zemědělci ve všech okresech. Například na Benešovsku, kde se do akce zapojí přes 40 strojů, chystají okružní jízdy kolem Benešova, Vlašimi a Votic. Na hranice míří někteří zemědělci z Mladoboleslavska. Několik nákladních souprav se připojí k protestujícím z Libereckého kraje, společně dojedou na trojmezí Česko, Polsko, Německo, řekla už dříve ČTK ředitelka středočeské agrární komory Petra Novotná.

Dnešní akci pořádají Agrární komora a Zemědělský svaz. Část českých zemědělců demonstrovala už v pondělí před ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali pražskou magistrálu a v centru hlavního města na chvíli omezili provoz tramvají. Od tohoto protestu se nicméně hlavní zemědělské organizace distancovaly.

 

V Jihlavě vyjely na protestní jízdu tři desítky traktorů, v kraji jich bude 320

V Jihlavě vyjelo na protestní jízdu 35 zemědělských strojů, převážně traktorů, okolo 9:30. Řadily se v areálu firmy ZZN v průmyslové zóně. Do 12:00 budou jezdit na hlavním silničním tahu směrem na Znojmo, otáčet se budou v křižovatce Kasárna. Na Vysočině se podle Agrární komory zapojí do protestních jízd zemědělců okolo 320 strojů. Pohybovat se budou ve všech okresech. Dopravu budou dvě hodiny zdržovat skoro na dvou desítkách silničních úseků.

Z Jihlavy vede kolonu traktorů a traktorů s přívěsy auto s majáčkem, vyzdobené českou vlajkou a letákem s textem „Už jsi dnes jedl? Poděkuj zemědělcům.“ Na některých traktorech jsou kromě vlajek i transparenty. Stojí na nich například „Evropo, vzpamatuj se!“ nebo „Už toho máme dost!“ či „Stop úhorům. Spravedlivé dotace.“

Protest pořádaný Agrární komorou a Zemědělským svazem je součástí celoevropských protestů zemědělců proti politice Evropské unie. Vadí jim podmínky vyplývající ze Zelené dohody pro Evropu (Green Deal), byrokratická zátěž nebo bezcelní dovoz zemědělských komodit ze zemí mimo EU, včetně Ukrajiny.

K protestu se v Jihlavě připojil i Vladimír Svoboda z Telče, který hospodaří na 600 hektarech zemědělské půdy. ČTK řekl, že mu nejvíc vadí omezení vyplývající z Green Dealu. „Podmínky se pořád zhoršují. Pořád na nás něco Evropa vymýšlí, s tím se musí skoncovat,“ uvedl.

Traktory, které vyjely z Jihlavy, budou po tahu 38 projíždět rychlostí okolo 30 kilometrů v hodině. Organizátoři chtějí nechávat určitý prostor pro předjíždění aut. „Vždycky třeba za dvěma traktory uděláme mezeru,“ řekl ČTK Vlastimil Vaněk, ředitel jihlavské agrární komory, který jede v autě s majáčkem. „Zemědělci už toho dneska skutečně mají plné zuby. Politika Evropské unie je nezemědělská,“ řekl k protestu.

 

Čeští i němečtí farmáři vyrazili na protestní jízdu kolem přechodu Pomezí

Necelá dvacítka zemědělských strojů vyrazila dnes okolo 10:00 na protestní jízdu kolem hraničního přechodu Pomezí nad Ohří u Chebu. V koloně byli farmáři z Česka i Německa. Problémy mají z velké části společné, řekli dnes ČTK protestující zemědělci. Na české straně jsou ale v některých případech podmínky ještě horší než za hranicemi, říkají.

„Klesají národní dotace, rostou náklady, stěžují se podmínky pro hospodaření na půdě. Pro rok 2024 a rok 2025 nevidím žádnou komoditu, která by nesla nějakou rentabilitu. Sedláci měli vždycky dvě tři základní výroby, mléko, maso, řepku a podobně. Dnes už není nic, na čem by se dala vydělat nějaká koruna,“ popsal situaci a důvody protestu Jiří Vacek z Farmy Poustka. Podle něj přitom za špatnou situaci českých zemědělců nemůže jen Evropská unie, ale i česká vláda, která evropská nařízení do českých předpisů zavádí.

Na zhoršování podmínek pro zemědělce v Evropské unii se shoduje i s kolegou Hubertem Rustlerem, německým farmářem, který hospodaří jak v Německu, tak i v Česku. Díky tomu má možnost srovnávat. „Máme společné problémy, zvyšují se náklady, dováží se sem levné produkty ze třetích zemí. Ale třeba kontroly v Česku jsou jiné. Zatímco v Německu přijde kontrola a zkontroluje všechno, v Česku přijde několik kontrol na každou věc zvlášť,“ popisuje Rustler, který na české půdě podniká 30 let.

Dnešní protest u Pomezí nad Ohří nemá být radikální a měl by omezit dopravu jen v omezené míře. Traktory zamíří z Poustky k přechodu Pomezí nad Ohří, ale samotnému přechodu se vyhnou, objedou ho, pojedou pak do Chebu a po silnici I/6 se zase vrátí. Protestní jízda má trvat zhruba do 12:00. 
Na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána vyjíždí okolo 100 zemědělců

Farmáři z Plzeňska jedou na přechod Folmava 

Na protestní jízdu proti agrární politice EU vyrazilo za hustého dešrě z Mrákova na Domažlicku přes 40 traktorů s českými vlajkami, více než půlkilometrová kolona. Směřují na hraniční přechod Folmava. Na mezinárodní silnici I/26 do Německa vyjedou u České Kubice. Hlavní tah z Kubice na Folmavu bude zhruba na půl hodinu až hodinu v obou směrech uzavřený. Na Folmavě se přidají bavorští farmáři, zatím nenení jasné, kolik jich bude, řekl ČTK ředitel domažlické Agrární komory (AK) Ludvík Jírovec.

„Vyrážíme z Mrákova a pojedeme po silnicích nižších tříd na Maxov, Spálenec, Českou Kubici, kde vyjedeme na hlavní silnici (mezinárodní tah I/26 z Plzně přes Domažlice do Německa) a dojedeme na hraniční přechod Folmava, vpředu a vzadu budeme mít blikající vozy,“ uvedl Jírovec. Na cestě se mají přidat další vozy. Kolona by měla dorazit na hranice v 10:00. Zpáteční cesta povede na kruhový objezd v Draženově, kde se vozidla otočí a vyrazí zpět na Českou Kubici a pak na Spálenec, Maxov a Mrákov. Kolona má jet plynule a nebude nikde stát.

Podle předsedy Zemědělského a obchodního družstva Mrákov Jiřího Schambergera farmáři protestní akci hodně podporují. „Jedou zástupci z celého okresu, ze všech farem – velkých i malých včetně soukromých zemědělců,“ uvedl.

Zemědělci z Plzeňského kraje vyjedou dnes po 10:00 ještě z Číhaně na Klatovsku a z Chválenice na Plzeňsku. Tři kolony vozidel, každá s 30 až 40 kusy zemědělské techniky, hlavně traktorů, pojedou zejména po hlavních silnicích mezi 09:30 a 12:00, řekl předseda krajské AK Jarosla Šíma. Na strojích budou mít české vlajky a transparenty s tím, že protestují hlavně proti „přemíře byrokracie Bruselu“, „dovozům komodit pochybné kvality“ a „nesmyslnému Green Dealu, který vede ke zdražování energií a omezení už tak nízké zemědělské produkce v ČR“. Zemědělci uvedli, že poklidným protestem chtějí vyslat signál, že jsou tu a připraveni přejít v blízké době k akcím, které už mohou „bolet“.

Klatovští farmáři vytvoří stejně početnou kolonu, která po 10:00 vyjede z Číhaně na Klatovy, pojedou po hlavních silnicích a pak po silnici první třídy na Domažlice. Na Plzeňsku bude vyjíždět rovněž 30 až 35 strojů ze statku v Chválenicích. Pojedou po hlavní silnici Plzeň – České Budějovice k plzeňskému obchodnímu centru Olympia, kde se bude technika chvíli pohybovat a pak odjede po stejné trase zpět. Nebudou chvátat, pojedou zvolna a v okolí Olympie krátce zdrží dopravu, uvedl Šíma. 
Na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána vyjíždí okolo 100 zemědělců

Zhruba 100 zemědělců jede v protestní koloně na hraniční přechod Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku. Na místě se setkají s dalšími desítkami německých kolegů. Chtějí si vzájemně předat dary, během té doby, zhruba od 12:00, bude hraniční přechod zcela neprůjezdný. ČTK to řekl jeden z pořadatelů protestu Jakub Bodnárik.

„Ve své podstatě se s tím počítalo. Německá strana blokádu ohlásila asi před dvěma dny,“ doplnil Bodnárik. Zemědělec je i ředitelem společnosti Agrocom Hrušovany na Chomutovsku. Původně Bodnárik odhadoval příjezd asi 80 strojů, nakonec jich dorazilo víc. „Podle mě je to známka toho, že ti zemědělci jsou opravdu nespokojení a bijí na poplach, volají o pomoc,“ dodal. Protestu se podle něj účastní ředitelé velkých podniků i soukromníci. Podle zjištění ČTK sedlákům vadí zejména podmínky Green Dealu a nízké výkupní ceny.

Na akci dohlíží policie. První hlídky byly už na příjezdu k letišti. Policejní mluvčí Miroslava Glogovská informovala, že policisté přijali dopravně bezpečnostní opatření. Lze očekávat, že budou hlídky na cestě k hraničnímu přechodu a v jeho okolí.

Slovenští zemědělci protestní jízdou podpořili akce proti agrární politice EU

Slovenští zemědělci dnes dopoledne vyjeli s traktory na protestní jízdu po silnicích v celé zemi. Podpořili tak akce evropských kolegů proti agrární politice Evropské unie. Největší protest zemědělců v novodobé historii Slovenska zorganizovaly přední stavovské organizace farmářů.

Slovenská zemědělská a potravinářská komora (SPPK) krátce po začátku protestu uvedla, že na silnicích bylo téměř 2200 traktorů. Začátek akce naplánovala až po skončení hlavní ranní dopravní špičky.

Policie doporučila motoristům, aby v době jízdy kolon zemědělské techniky využili alternativní trasy. Organizátoři předem zveřejnili harmonogram a místa přejezdu traktorů a další zemědělské techniky. Ohlásili také protest s českými a polskými kolegy shodně na jednom z hraničních přechodů s těmito sousedními zeměmi Slovenska. Podle policie jedna z kolon zemědělské techniky směřovala do centra Bratislavy.

SPPK kromě jiného upozornila na byrokracii, nevyplacené dotace za loňský rok či na nutnost vytváření biopásů v lánech, kde podle nich roste jen plevel a množí se hlodavci. Podporu protestní akci, kterou organizuje SPPK spolu s Agrární komorou Slovenska, vyjádřil například slovenský svaz pekařů, cukrářů a výrobců těstovin, stejně jako zaměstnavatelské svazy.

Nespokojení slovenští zemědělci z menších farmářských sdružení už v pondělí vyrazili s technikou na silnice a do ulic měst v některých regionech Slovenska s cílem upozornit na nepříznivou situaci v sektoru. Organizátoři uvedli, že se do akce zapojilo více než 300 traktorů. Tato skupina farmářů podobně jako SPPK kritizuje slovenské úřady za nevyplacení přímých plateb za loňský rok. Kromě toho si stěžuje na komplikovaný přístup menších farmářů k pronájmu státní půdy, požaduje plošné zvýhodnění pro nákup nafty v celém zemědělství a plošné úlevy z placení povinných sociálních odvodů, které stát zavedl pouze pro firmy z vybraných sektorů potravinářského průmyslu a zemědělství.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.