Aktualizace: 16.02.2024 23:05

Berlín/Paříž – Německý kancléř Olaf Scholz a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes v Berlíně podle očekávání podepsali bilaterální dohodu o bezpečnostní spolupráci. Informují o tom tiskové agentury. Podle německého ministerstva obrany má pomoc poskytnutá na základě této smlouvy hodnotu 1,13 miliardy eur (téměř 29 miliard Kč) a týká se zejména protivzdušné obrany a dělostřelectva. Podobnou dohodu ukrajinský prezident podepsal dnes večer v Paříži i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

„Historický krok. Německo bude pokračovat v podpoře Ukrajiny proti ruské útočné válce,“ uvedl Scholz na sociální síti X. V dohodě se uvádí, že Německo potvrzuje svoji dlouhodobou vojenskou pomoc ukrajinské armádě, aby „mohla zcela obnovit územní integritu země v rámci jejích mezinárodně uznávaných hranic“. Ruská aktiva v Německu mají zůstat zmrazená, dokud Rusko nezaplatí za škody, které na Ukrajině způsobilo.

Berlín také slíbil, že zajistí, že náklady pro Rusko na jeho válku nadále porostou v důsledku sankcí a kontroly exportu. Německo bude podporovat Ukrajinu na její cestě do Evropské unie. Dohoda platí deset let.

Letos Německo v takzvaném mnichovském balíku poskytne Kyjevu 120.000 dávek dělostřelecké munice ráže 122 milimetrů a dalších 100 raket do systému IRIS-T, příští rok pak druhý systém protiletecké obrany SkyNext. Německo ze zásob svých zbrojovek dodá Ukrajině v letech 2026 a 2027 dalších 18 samohybných houfnic typu Panzerhaubitze 2000.

Zelenskyj řekl, že pomoc Německa je pro jeho zemi životně důležitá v situaci, kdy podpora od ostatních partnerů slábne a Rusko má na frontě velkou převahu co do dělostřelectva. Dnes ukrajinský generál Oleksandr Tarnavskyj oznámil, že ukrajinské jednotky se stáhly u opevněné pozice na jihovýchodě Avdijivky nedaleko Doněcka, která je v ohnisku tvrdých bojů už několik měsíců.

Scholz naléhal na americký Kongres, aby schválil balík pomoci pro Ukrajinu v hodnotě přibližně 60 miliard dolarů (1,4 bilionu korun). Návrh zákona o pomoci Ukrajině schválil americký Senát v úterý, narazit ale může ve Sněmovně reprezentantů ovládané republikány. Německý kancléř připomněl, že americká podpora má ve válce s Ruskem zásadní význam.

Dohoda s Německem je druhým takovým bezpečnostním paktem, který Ukrajina v poslední době uzavřela. V lednu ji se Zelenským při návštěvě Kyjeva podepsal britský premiér Rishi Sunak. Platí deset let s možností prodloužení. Dohoda nezavazuje Británii vstoupit do války v případě opětovného útoku ruských sil na Ukrajinu v budoucnu, Londýn ale slíbil Kyjevu konzultace a pomoc ve formě moderní výzbroje, uvalení sankcí na Rusko a těsné spolupráce se spojenci.

Agentura AP uvedla, že účelem těchto dohod je podle všeho vyjádřit v první řadě solidaritu s Ukrajinou, která byla nucena přejít ve válce proti Rusku do defenzivy v situaci, kdy se potýká s nedostatkem munice i vojáků.

Zelenskyj v sobotu vystoupí s projevem na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Po schůzce se Scholzem ho přijme německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Macron se Zelenským v Paříži podepsali bezpečnostní dohodu

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a francouzský prezident Emmanuel Macron dnes v Paříži podepsali dvoustrannou bezpečnostní dohodu. Francie přislíbila Ukrajině na letošek další až tři miliardy eur (přes 76 miliard Kč) v rámci vojenské pomoci proti ruské agresi. Smlouva je na 10 let s možností prodloužení, Macron slíbil Ukrajinu podporovat až do jejího vstupu do Severoatlantické aliance. Francouzský prezident rovněž uvedl, že nejpozději v polovině března přijede na Ukrajinu.

Rusko destabilizuje svět, usiluje o světový řád založený na síle a stupňuje kybernetické útoky a šíření dezinformací, řekl Macron po schůzce se Zelenským. Rusko je zpátečnická země a její chuť přepisovat dějiny a hranice neslábne, míní francouzský prezident, který ale zároveň zdůraznil, že Francie není s Ruskem ve válce.

Zelenskyj mluvil o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi jako o „krvavém diktátorovi“ a žádal mezinárodní společenství, aby ho za jeho činy hnalo k odpovědnosti. Smlouva s Francií je podle něj „ambiciózní a konkrétní“. „Francie a Ukrajina společně umí povzbudit naše národy i celou Evropu,“ řekl ukrajinský prezident podle BFM TV. Evropská iniciativa by podle Zelenského mohla posunout kupředu i americké rozhodování o pomoci Ukrajině, píše AFP.

Macron dnes večer na společné tiskové konferenci se Zelenským dlouze kritizoval kremelský režim, ale dodal, že za politiku vedení země nelze činit odpovědným celý národ. Moskva by také podle něj měla co nejdříve objasnit svá tvrzení o jaderné zbrani ve vesmíru.

Zelenskyj dnes do Paříže přiletěl po zastávce v Berlíně. Na letišti Orly na něj čekal ministr obrany Sébastien Lecornu, který ho doprovodil do Elysejského paláce. Tam Zelenského za hudby republikánské gardy přivítal Macron. Jednání obou státníků nakonec trvalo asi hodinu a půl, tedy dvakrát déle, než bylo avizováno.

„Přijel jsem do Paříže. V plánu je setkání s prezidentem Macronem a důležitá dohoda. Naše spolupráce přináší výsledky, chrání životy lidí na Ukrajině a celou naši Evropu,“napsal Zelenskyj na síti X a přidal fotografii se Séjourném.

Francie dlouhodobě podporuje Ukrajinu v její obraně proti ruské agresi, která začala téměř před dvěma lety. Macron a Zelenskyj dnes podle médií mohli jednat vedle obrany například i o možnostech využití zmrazených ruských aktiv k rekonstrukci válkou zničené země.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.