Vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance přiměje Rusko zastavit válku, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro deník Financial Times. „Pozvánka do aliance by ohromně zvedla morálku našich vojáků a všech obyvatel Ukrajiny,“ uvedl prezident. Události na Ukrajině a v Rusku sledujeme v online přenosu.

Volodymyr Zelenskyj. | Foto: Reuters

Aktualizovat reportáž

15:36

Maďarským státem vlastněná společnost MOL varuje před rizikem výkyvů dodávek pohonných hmot v Česku v souvislosti s koncem výjimky, kterou má Česko na dovoz výrobků z ruské ropy. Společnost oznámila, že není jisté, že se v době po skončení výjimky podaří zajistit dostatečné dodávky produktů z neruské ropy do Česka. Platnost výjimky končí 5. prosince.

Čerpací stanice MOL v Maďarsku.

Čerpací stanice MOL v Maďarsku. | Foto: Reuters

15:34

Donald Trump tvrdě zaútočil na Volodymyra Zelenského a obvinil ho z rozpoutání války.

15:33
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Vstup Ukrajiny do Severoatlantické aliance přiměje Rusko zastavit válku, řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro deník Financial Times. „Pozvánka do aliance by ohromně zvedla morálku našich vojáků a všech obyvatel Ukrajiny,“ uvedl prezident.

15:27

V září na Ukrajině zahynulo kvůli bojům s Ruskem přinejmenším 208 civilistů, dalších 1220 bylo zraněno, což je letos nejvíce, uvedla OSN.

13:10

NATO v tuto chvíli nemůže potvrdit přítomnost severokorejských vojáků na Ukrajině, řekl generální tajemník aliance Mark Rutte. 

12:38

Severní Korea se rozhodla vyslat 12 tisíc vojáků, aby se zapojili do války na Ukrajině na straně Ruska. S odvoláním na jihokorejskou rozvědku o tom informovala agentura Yonhap. Podle agentur přesun začal 8. října a KLDR již poslala do Ruska 1500 vojáků. V Jižní Koreji byla svolána bezpečnostní schůzka za účasti prezidenta.

12:01

11:46

Ukrajinští vojáci zajali blízko frontové linie u města Kurachove Egypťana, který bojuje na straně Ruska. Z výslechu vyplynulo, že přišel do Ruska studovat na vysokou školu IT obor, ale poté, co dostal ruský pas, ho poslali na frontu. Informuje o tom zpravodajský web RBK Ukraine s odvoláním na mluvčího ukrajinské 79. výsadkové brigády.

11:46

Zprávy z pátku 18. října

11:45

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, vítáme vás u nového online přenosu k dění na Ukrajině a v Rusku. Předchozí zprávy najdete v přiloženém online přenosu. 

Zahraničí

Reuters

ČTK

Zahraničí,

Reuters,

ČTK

Aktualizováno před 5 minutami

 

Podíl.