Zranění ukrajinských vojáků v Doněcké oblasti za poslední půlrok z 90 procent způsobily ruské bezpilotní letouny. Pro ukrajinský deník Kyiv Independent to uvedl zdravotník Oleksij, který ošetřuje vojáky na stabilizačním stanovišti poblíž frontové linie u strategického města Časiv Jar. U Avdijivky vojáci čelí především klouzavým bombám.




1:28

Bezpečnostní analytik Milan Mikulecký popisuje, jak fungují FPV drony | Video: Martin Krepindl

„Většina Oleksijových pacientů byla v posledních šesti měsících zraněna FPV drony,“ potvrdila reportérka deníku Kyiv Independent Asami Terajima, která s lékařem mluvila. Podle novinářky je boj proti bezpilotním letounům tím hlavním rysem války v Doněcké oblasti, především pak kolem Bachmutu. Levná zbraň, který se před ruskou agresí na Ukrajině k bojovým misím v takovém měřítku ani zdaleka nevyužívala, tak potvrzuje svůj klíčový status v probíhajících střetech na frontě.

V jiných částech východní fronty Rusové využívají jiné prostředky. „Vojáci v oblasti Avdijivky si hodně stěžovali na kluzákové bomby, které teď Rusové velmi intenzivně používají,“ řekla reportérka serveru Business Insider. Rusko už dříve začalo více využívat tyto bomby – například loni v říjnu, když zahájilo ofenzívu proti Avdijivce. 

Rusové výkonné bomby na klouzavé zbraně mění tím, že k nim přidají upravené ploutve a naváděcí systémy. Pak je ze stíhacích letounů dokážou vypustit na velkou vzdálenost. Klouzavé bomby je obtížné odhalit na radaru a sestřelit.

Podle ukrajinských vojáků, s kterými Terajima mluvila, shazovaly ruské síly v před únorovým pádem Avdijivky asi 60 klouzavých bomb denně. „Ukrajinští vojáci sotva mohou navštěvovat své rodiny a je ještě více demoralizující, když ruské síly zintenzivňují používání kluzákových bomb. Jsou opravdu, opravdu děsivé,“ upozornila Terajima.

Foto: Reuters

Někteří členové NATO nedávno zrušili omezení, která Ukrajině zakazovala používat jejich moderní zbraně k úderům na vojenské cíle uvnitř Ruska. Alespoň to Ukrajině dává nové možnosti na frontě v boji proti klouzavým bombám. „Tyto změny umožní ukrajinským silám používat systémy poskytované Západem k úderům na ruské palebné a skladovací prostory v ruských pohraničních oblastech a vzdušném prostoru,“ vysvětlili analytici z Institutu pro studium války (ISW).

Novinářka v polovině května informovala také o složité situaci v okolí vesnice Ivanivske v Doněcké oblasti. Tato osada, strategicky umístěná mezi Bachmutem a Časiv Jarem, je podle ní vážně ohrožena. Ruské síly zahájily útok na Ivanivske v únoru a do dubna ovládly hlavní silnice. Navzdory prudkým bojům jsou ukrajinské jednotky postupně vytlačovány.

Podle Terajimy bude obtížné Ivanivske udržet. „Ve vesnici je všechno zničené a není se kam schovat. Nemůžete si vybudovat zákop, protože pod ním je beton, který vám brání v dalším kopání,“ popsala novinářka. Podplukovník Nazar Vološin, mluvčí uskupení Chortycja, ale popřel, že by Ivanivske bylo na pokraji pádu.

Taková chyba se neodpouští. Ukrajinský dron využil zaváhání posádky „želvího tanku“ (celý článek s videem zde)

Ukrajinský dron zaútočil na „želví tank“. Rusové se dopustili zásadní chyby | Video: Twitter/Defense of Ukraine

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.