Aktual.: 30.09.2024 12:48

Praha – V čele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) zůstane další čtyři roky dosavadní ředitel Zdeněk Kabátek. Předseda správní rady Tom Philipp (KDU-ČSL) na tiskové konferenci uvedl, že pro něj dnes hlasovalo 25 členů třicetičlenné správní rady, pět se zdrželo. Největší zdravotní pojišťovnu, která hospodaří s více než 300 miliardami korun z veřejného zdravotního pojištění a má 5,9 milionu pojištěnců, vede čtyřiapadesátiletý Kabátek po třetí období od roku 2012.

Příští období bude z pohledu financování zdravotnictví podle šéfa VZP Kabátka náročnější než ta předchozí. „Tlak na růst výdajů ve zdravotnictví se stále zvyšuje, a udržení kýžené rovnováhy je tak rok od roku náročnější,“ řekl. Jako cíl zmínil i transformaci nemocnic akutní péče, kterou začala VZP s nemocnicemi projednávat s platností od roku 2025. Některé nemocnice už avizovaly, že část svých lůžek převedou na následnou péči nebo denní stacionáře.

„Počet hlasů, které Zdeněk Kabátek získal, ukazuje na to, že je správní rada s jeho prací spokojená,“ řekl Philipp. Po srpnovém jednání rady avizoval, že rada dnes bude o novém řediteli hlasovat a on Kabátka navrhne. Ocenil zvládnutí přílivu uprchlíků z Ukrajiny, kteří dostali přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění a většina se registrovala k VZP, nebo nastartování přípravy nového informačního systému pojišťovny.

Deset členů rady je jmenováno vládou, mezi nimi jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, poslanci nebo senátoři. Dvacet členů volí Poslanecká sněmovna. Jsou mezi nimi většinou poslanci, včetně opozičních.

Současné správní radě končí mandát v únoru 2026. Z 20 členů volených Sněmovnou je osm nominovaných hnutím ANO, čtyři za ODS, po dvou za Piráty, STAN, SPD, KDU-ČSL a jeden za TOP 09. Z deseti vládních nominantů jsou tři spojení s ODS a po jednom se STAN, TOP 09 a Piráty.

Kabátek byl poprvé zvolen do čela VZP v roce 2012, znovu pak v roce 2016 a 2020. Tehdejší ministr financí Andrej Babiš (ANO) výběr kritizoval, Kabátka v roce 2016 v tiskové zprávě ANO označil za kontroverzní osobu spojenou s „největším kmotrem českého zdravotnictví“, někdejším náměstkem ministra zdravotnictví Markem Šnajdrem. V roce 2020 byl Kabátek ve funkci potvrzen 21 z 26 hlasů, v radě mělo tehdy ANO osm hlasů.

Podíl.