Aktualizace: 23.05.2024 09:13

Brno – Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost vydavatelství Mafra, a definitivně tak potvrdil odškodnění 700.000 korun pro zdravotní sestru Věru Marešovou. Vydavatelství podle rozsudku nerespektovalo presumpci neviny při informování o trestním stíhání Marešové kvůli podezřelým úmrtím v rumburské nemocnici. Po zprošťujícím rozsudku požadovala Marešová od Mafry 6,7 milionu korun. Usnesení je dostupné v databázi ÚS.

Sporem Marešové s Mafrou se ústavní soudci už jednou zabývali, tehdy zrušili rozhodnutí Nejvyššího soudu a nařídili mu, aby se znovu vypořádal jednou ze sporných otázek. Konkrétně šlo o to, zda soudy mohou zvýšit – a případně snížit – zadostiučinění v závislosti sebereflexi škůdce. Nejvyšší soud v novém rozsudku dospěl k závěru, že to možné je, ale nebylo to za daných okolností nutné, a proto odškodnění opět potvrdil ve stejné výši.

Mafra ve druhé stížnosti označila výši zadostiučinění za „zcela neadekvátní“ a dovolávala se práva na řádný proces a svobodu projevu. ÚS konstatoval, že „kvalifikované ústavněprávní argumentace stížnost obsahuje pomálu“ a rozhodnutí Nejvyššího soudu už ponechal bez zásahu.

Postoj Mafry a projevenou sebereflexi ústavní soudci blíže nehodnotili. Poukázali však na to, že pokud ještě v ústavní stížnosti vydavatelství trvá na tom, že šlo o „v podstatě korektní informování veřejnosti“, tak lze o náhledu na situaci a skutečné sebereflexi „přinejmenším vážně pochybovat“.

Marešová čelila obžalobě z vražd šesti pacientů, hrozilo jí doživotí. Obžaloba tvrdila, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Soudy ale ženu pravomocně osvobodily, protože nebylo prokázáno, že se skutky staly. V mezičase o kauze intenzivně referovala média.

Mediální dům CNC, který mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha, musel ženě podle pravomocného rozsudku zaplatit 900.000 korun. Ve sporu s TV Nova soud Marešové přiznal 1,2 milionu. Od Vltava Labe Media získala 250.000 korun. S vydavatelstvím Economia uzavřela mimosoudní dohodu. Televize Prima musí Marešové zaplatit 500.000 korun, rozsudkem se ještě zabývá Nejvyšší soud.

Od Mafry požadovala Marešová 6,7 milionu korun. Média podle ní neinformovala o kauze korektně a mohla ve čtenářích vyvolat dojem, že je vinna. „Zabíjela, aby si ulehčila práci,“ zněl titulek jednoho z mnoha článků. Podle verdiktu Mafra skutečně v desítkách mediálních výstupů porušila presumpci neviny, soudy to přičítaly „nezdrženlivosti“. Podle odvolacího Městského soudu v Praze ale těžiště odpovědnosti za újmu Marešové leží na státu.

Za nezákonné stíhání dostane Marešová od státu 2,27 milionu korun plus úroky. Odškodnění značně převyšuje běžně přiznávané částky. Ministerstvo dobrovolně vyplatilo milion, zbytek žena vysoudila.

Vydavatelský dům Mafra letos převzala od Agrofertu skupina Kaprain podnikatele Karla Pražáka. Vydává deníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny či Metro, spadají pod ni také zpravodajské portály iDNES.cz a Lidovky.cz.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.