Komerční prezentace Aktual.: 14.09.2024 10:47

Bukurešť/Varšava/St. Pölten/Bratislava – Z polské vesnice Glucholazy v Opolském vojvodství, blízko hranice s Českou republikou, bylo kvůli povodni evakuováno 400 lidí. Z břehů se tam vylila řeka Biala Glucholaska, informovala dnes ráno agentura DPA. Místo navštívil i polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak, který na platformě X zveřejnil fotografie zachycující práci záchranářů. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá, zejména ve vojvodstvích na jihu a jihozápadě Polska.

Nejméně čtyři lidé zahynuli na jihovýchodě Rumunska v důsledku záplav způsobených silnými dešti. Oznámily to dnes podle agentury AFP rumunské úřady. S lijáky a zvýšenými hladinami řek se potýkají i další země střední a východní Evropy včetně Česka.

Z polské vesnice Glucholazy u hranic s ČR bylo kvůli povodni evakuováno 400 lidí

Z polské vesnice Glucholazy v Opolském vojvodství, blízko hranice s Českou republikou, bylo kvůli povodni evakuováno 400 lidí. Z břehů se tam vylila řeka Biala Glucholaska, informovala dnes ráno agentura DPA. Místo navštívil i polský ministr vnitra Tomasz Siemoniak, který na platformě X zveřejnil fotografie zachycující práci záchranářů. Situace je podle serveru onet.pl na mnoha místech složitá, zejména ve vojvodstvích na jihu a jihozápadě Polska.

Siemoniak dnes uvedl, že starosta Glucholaz před 3:00 rozhodl o evakuaci obyvatel několika ulic přiléhajících k řece. „Do akce vyrazí 60 policistů, město a řeku aktuálně chrání 100 hasičů,“ napsal Siemoniak.

Biala Glucholaska podle hasičů ve městě vystoupala dva metry nad poplašný stav.

Část obyvatel musela být evakuována také z vesnice Morów dále na sever, protože se tu v korytu neudržela místní říčka Mora. Dohromady měli hasiči v regionu na 400 výjezdů.

Polský meteorologický ústav předpovídá vytrvalé dešťové srážky. Na 35 stanicích překročila úroveň hladiny toků pohotovostní stupeň, oznámil institut.

Polští hasiči k dnešním 6:00 v souvislosti s lijáky zasahovali na 1300 místech, hlavně v Dolnoslezském a Opolském vojvodství na hranicích s Českem.

Dolní Rakousy se chystají na povodně, hasiči od pátečního večera měli 160 zásahů

Hasiči v rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy byli od pátečního večera povoláni ke 160 zásahům, zejména kvůli škodám působeným bouřkami, řekl agentuře APA mluvčí zemského velení Klaus Stebal. Situace se podle něj zhoršila a v několika obcích byly zřízeny mobilní protipovodňové zábrany. Nejvyššího stavu by hladiny vodní toků měly dosáhnout převážně v noci na pondělí.

Dnes brzy ráno byl preventivně přerušen provoz na několika železničních tratích. Toto opatření dnes začne platit také v regionální autobusové dopravě na levém břehu Dunaje v oblasti Wachau.

Na Dunaji se očekává 30letá voda. Na řece Kamp by měla být až stoletá voda. V některých obcích již v pátek večer začaly evakuace.

Stebal očekává vážnou situaci hlavně podél řeky Kamp. V Dolních Rakousích se již několik dní připravují na povodeň. Kromě výstavby mobilních ochranných systémů plní pytle s pískem a vytvářejí se prostory pro zachycování vody.

Nástup zimy na horách a bouřka již v pátek způsobily dopravní potíže a uzavřely několik silnic. Kvůli počasí musely být zpožděny některé lety na vídeňském letišti Schwechat.

Slovensko očekává zhoršení situace na Dunaji, Morava by se vylít naopak neměla

Slovensko očekává zhoršení povodňové situace na Dunaji, v Bratislavě proto budou postaveny mobilní protipovodňové bariéry. Naopak se zlepšil výhled pro slovenský úsek Moravy, která by se podle posledních odhadů vylít neměla. Po jednání krizového štábu to dnes novinářům řekl ministr životního prostředí Tomáš Taraba.

Slovenské úřady se dříve připravovaly na možnost evakuace lidí z okolí Moravy a na řízené vypuštění vody z tohoto toku mimo obydlené oblasti. Nejvyšší stupeň výstrahy před záplavami, který úřady původně vyhlásily pro čtyři slovenské okresy sousedící s Českem a Rakouskem, bude nově platit také pro Bratislavu.

„Nemělo by dojít k vylití řeky Morava. Věříme, že situace zůstane nejbližší tři dny pod kontrolou. Horší zpráva je, že komplikovanější situace bude na Dunaji. To jsme původně neočekávali,“ uvedl Taraba.

Výraznější vzestup hladiny Dunaje očekává Slovensko kvůli vývoji na rakouském úseku tohoto evropského veletoku. „Dunaj může dosáhnout úrovně 910 centimetrů. To je úroveň, který by způsobila, že Bratislava by začala být zaplavována,“ uvedl Taraba.

Slovenský vodohospodářský podnik začne v neděli od lokality Devín v západní části Bratislavy, kde se Morava vlévá do Dunaje, stavět mobilní protipovodňové zábrany směrem do centra metropole. Pracovníci podniku u Devína už v uplynulých dnech postavili bariéry, a to v souvislosti se stoupající hladinou Moravy.

Podíl.
Exit mobile version