V souvislosti se záplavami, které od pátku postihly Nepál, zemřelo podle poslední policejní bilance nejméně 170 lidí. Dalších 42 lidí je pohřešováno, píše agentura AFP. Zaplaveny jsou některé čtvrti v hlavním městě Káthmándú a také oblasti v centrální a východní oblasti země. V údolí nepálské metropole živelná pohroma zastavila dopravu a omezila provoz vzdělávacích institucí.

Bilance obětí neustále narůstá a zřejmě není konečná. Záchranných akcí se účastní na tři tisíce lidí, často musí využívat čluny nebo vrtulníky, aby se dostali k lidem uvězněných v horních patrech či na střechách domů. „Podařilo se zachránit přes tři tisíce osob,“ uvedl mluvčí ministerstva vnitra.

Úřady se snaží zprovoznit dálnice a další významné silniční tahy, které zavalily sesuvy půdy. Objevují tak nové oběti související se silnými dešti. Na jihu od Káthmándú záchranáři nalezli 35 těl ve třech vozidlech zavalených sesuvem půdy.

„Vyzvali jsme příslušné úřady, aby na tři dny uzavřely školy v postižených oblastech,“ řekl mluvčí ministerstva školství. Podle odborníků v některých částech hlavního města napršelo až 322,2 milimetrů srážek, což zvýšilo hladinu hlavní řeky Bágmatí o 2,2 metru nad hranici ohrožení, napsala agentura Reuters.

„Nikdy předtím jsem v Káthmándú neviděl záplavy takového rozsahu,“ prohlásil Arun Bhakta Shrestha, pracovník centra pro environmentální rizika. Ve svém prohlášení vyzval vládu a urbanisty, aby „urychleně“ zintenzivnili investice do infrastruktury, jako jsou podzemní dešťové a kanalizační systémy.

Podíl.