Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 09:54

Ostrava – Záplavy v Moravskoslezském kraji podle odhadů postihly 99.700 lidí. Nejde jen o zasažené povodňovou vlnou, ale i o domácnosti vyplavené přívalovými dešti. Je to zhruba počet obyvatel, jaký má Olomouc, šesté nejlidnatější město v zemi. Údaj se týká lidi, kterým voda způsobila škody na majetku. Na životě bylo záplavami v regionu ohroženo asi 15.000 lidí. Uvedli to hejtman Josef Bělica (ANO) a mluvčí Povodí Odry Šárka Vlčková.

Vlčková dodala, že v celém Povodí Odry, jež zahrnuje i Jesenicko, povodeň postihla 119.900 lidí, což je více obyvatel, než má pátý nejlidnatější Liberec. Podle hejtmana počty zahrnují například i obyvatele, kterým do obydlí stekla voda z polí. Povodně zatím v regionu mají tři jasné oběti. Ve čtvrtek byl ale v Hodoňovicích, tedy části Bašky na Frýdecko-Místecku, v řece Ostravici nalezen mrtvý muž. Není však zatím jasné, zda ho lze považovat za oběť povodní.

„Policie zatím věc šetří, asi bych to úplně nepřičítal povodním. Když jsme zjišťovali stav řeky Ostravice, tak byl v tu chvíli pod prvním povodňovým stupněm, takže řeka už nebyla rozvodněná. Jestli si šel zaplavat nebo tam byly jiné příčiny, to zatím nedokážeme říct,“ uvedl policejní ředitel Tomáš Kužel. Podle dostupných informací měl muž při nálezu na sobě plavky.

Podíl.
Exit mobile version