Aktual.: 17.09.2024 18:41

Praha – Záplavy ve střední Evropě a Rumunsku si vyžádaly již nejméně 22 obětí. Během dneška se povodňové vlny začaly přesouvat na dolní úseky jednotlivých toků, nárůst hladin očekávají mimo jiné polská Vratislav či německé Drážďany. V rakouské spolkové zemi Dolní Rakousy začíná voda opadat, situace je tam ale podle místních úřadů nadále dramatická. Hladina Dunaje v Bratislavě v noci na dnešek kulminovala na úrovni 9,7 metru.

Dolní Rakousy dnes oznámily pátou a šestou oběť povodní, jimiž jsou 81letá žena z obce Würmla nedaleko Tullnu a muž nalezený v Dunaji u obce Marbach an der Donau. Povodňová situace se postupně zlepšuje a hladiny rozvodněných toků začaly opadat, uvedla hejtmanka Johanna Miklová-Leitnerová. Situace je i tak místy dramatická, kvůli nebezpečí zaplavení bylo v této spolkové zemi v noci na dnešek evakuováno sedm vesnic a obcí.

V polském městě Nisa se v noci na dnešek stovky obyvatel zapojily spolu s vojáky a hasiči do oprav a zpevnění poškozené protipovodňové hráze, jejíž zhroucení by vedlo k zaplavení centra města. Podařilo se tomu zabránit. Kladská Nisa dnes od okolního světa odřízla obec Lewin Brzeski, která je z 80 procent pod vodou. Napjatá je situace i na řece Bobr na západě Polska zejména ve městě Szprotawa.

Na jihu Polska, u obce Wawrzeńczyce asi 35 kilometrů jihozápadně od Vratislavi, se protrhla hráz na řece Strzegomka a přívaly vod strhly i místní most. Strzegomka je přítokem řeky Bystrzyca, která se vlévá do Odry ve Vratislavi. Odra má dnes kulminovat ve městě Opole a ve středu ve Vratislavi, kde se dnes do zpevňování hrází zapojila armáda.

V Polsku podle policie zemřelo v důsledku povodní šest lidí, úřady v Kladsku mluví ale o nejméně deseti mrtvých. Premiér Donald Tusk vyzval úřady, aby zakročily proti rabování, které bylo zjištěno na některých velkou vodou zasažených místech.

Hladina Dunaje v Bratislavě v noci na dnešek kulminovala na úrovni 9,7 metru a škody způsobené nepříznivým počasím dosáhly na Slovensku kolem 20 milionů eur (půl miliardy korun), uvedl ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Dunaj tak nepřekonal své dosavadní maximum z roku 2013, kdy ve slovenské metropoli vystoupal na více než deset metrů. I tehdy město ochránily mobilní protipovodňové bariéry, které slovenští vodohospodáři postavili také v uplynulých dnech. Podle meteorologů Dunaj bude ještě dál stoupat na jižním Slovensku.

Na příchod povodňové vlny se připravuje také maďarská metropole. Tisíce dobrovolníků pomáhají v Budapešti a v desítkách obcí na břehu řeky plnit pytle s pískem. Ve městech Visegrád a Szentendre severně od Budapešti úřady nainstalovaly mobilní hráze.

Počet obětí záplav způsobených tlakovou níží Boris vzrostl v Rumunsku. Sedmou oběť nalezli záchranáři v nejpostiženější župě Galatsi na východě země. Stav ohrožení vyhlásily úřady nejen v této v župě, ale také v župách Jasy a Vaslui. V některých oblastech východního Rumunska napršelo za 12 hodin až 170 milimetrů srážek, což bývá úhrn za několik měsíců.

V Sasku dál pomalu stoupá hladina Labe, kterým přitéká voda z Česka. V Drážďanech je už téměř na 5,9 metru, normální stav je přitom zhruba 1,5 až dva metry. Podle dnešní prognózy zemského povodňového centra se ale saská metropole nemusí připravovat na čtvrtý, nejhorší stupeň povodňového nebezpečí. Zvýšenou hladinu hlásí také další místa v Sasku na Lužické Nise a Černém Halštrově. Vydatný déšť z posledních dní zvýšil také hladiny řek na východě Bavorska, v Pasově v noci na dnešek překročil Dunaj třetí povodňový stupeň.

Sasko dnes kvůli povodním nabídlo pomoc Ústeckému a Libereckému kraji. Ani jeden z českých krajů ji ale zatím nepřijme.

Česká policie oficiálně potvrdila smrt tří osob v důsledku záplav.

Podíl.