Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 12:59

Praha – Zaměstnanci ministerstva spravedlnosti, kteří jsou od července ve stávkové pohotovosti kvůli nízkým platům, se s vedením úřadu na zvýšení nedohodli, chystají proto další kroky. Na dotaz ČTK to uvedla předsedkyně odborové platformy zaměstnanců Eliška Hronová. Odboráři poukazují na to, že tamní úředníci odcházejí jinam, a to i v rámci státní služby, protože průměrný plat na větších ministerstvech je až o 10.000 korun vyšší než na menších.

„Věřili jsme do minulého týdne, že se do rozpočtu podaří získat na rok 2025 částku 25,7 milionu korun, o níž mělo dle vedení probíhat vyjednávání s ministerstvem financí a která by alespoň částečně pomohla dorovnat rozdíl v odměňování na ministerstvu spravedlnosti a v dalších úřadech. To se nestalo,“ sdělila Hronová.

„V druhé polovině října bude svolána členská schůze Platformy spolu s koordinátory protestu, kteří se přihlásili z jednotlivých útvarů, a budeme diskutovat další kroky,“ popsala. V červenci odboráři vzkázali, že pokud vláda nezareaguje na stávající platovou situaci úředníků, přistoupí k jednodenní stávce. Platforma zastupuje přes pětinu všech zaměstnanců úřadu.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) k tomu ČTK v úterý řekl, že průměrný plat na jeho ministerstvu je 62.000 korun a že veřejnosti se těžko vysvětluje, proč by se mělo úředníkům přidávat. „Problém je, že ministerstvo zaměstnává hodně právníků, kteří samozřejmě zejména v Praze mohou odcházet jinam. Ta fluktuace začíná a je znepokojivá, budu se o tom muset bavit s vládními kolegy. Ale v tuto chvilku nemám žádné finanční prostředky na navýšení. Je to tak ve všech resortech,“ konstatoval.

Podle Hronové je ale fluktuace na ministerstvu spravedlnosti v posledních třech letech extrémní. „Náš úřad opustila polovina pracovníků – 232 z celkového počtu 427. Řada z nich odešla za výrazně lepším příjmem například na ministerstvo financí, do České národní banky nebo na Úřad vlády ČR,“ uvedla. „V důsledku takovéto fluktuace se přirozeně snižuje efektivita i kvalita vykonávané práce. Zaměstnanci, kteří na úřadu zůstávají, jsou přetížení,“ dodala. V létě odbory uváděly, že aktuální průměrný plat na ministerstvu je 50.141 korun, tedy pod pražským průměrem. Na ministerstvu navíc podle nich působí relativně hodně představených, takže u řadových pozic je údaj nižší.

Stávku kvůli nízkým platům ohlásili na pondělí až středu také zaměstnanci soudů. Blažek a ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) se s justičními odbory ještě pokusí dohodnout na dnešní večerní schůzce.

Podíl.
Exit mobile version