Češi si letos v zahraničí vyzvedli léky prostřednictvím eReceptů výrazně častěji než v minulém roce. České televizi informaci sdělila Gréta Rakašová z tiskového oddělení Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Možnosti vyzvednutí léků pomocí eReceptů mohou Češi využívat od června 2023 v šesti zemích Evropské unie, konkrétně v Polsku, Chorvatsku, Lotyšsku, Estonsku, Španělsku a Řecku. eRecepty jsou populární zejména během letních dovolených.

Zatímco minulý rok si mezi červnem a zářím vyzvedlo léky prostřednictvím eReceptu 436 Čechů v zahraničí, během letošního léta jich bylo o přibližně 74 procent více, tedy 758, ve většině případů v Polsku a Chorvatsku. Podle Rakašové z tiskového oddělení SÚKL to znamená, že dochází k pozvolna se zvyšujícímu zájmu o výdej léků v zahraničí. Českým občanům k němu stačí průkaz totožnosti a identifikátor eReceptu, který chodí SMS zprávou.

Česká republika se k přeshraničnímu užití elektronického receptu přidala v červnu minulého roku. Od spuštění si podle informací SÚKL lidé vyzvedli v zahraničí celkem 2039 eReceptů. Zemí, ve kterých bude tato přeshraniční výměna možná, by mělo do budoucna přibývat.

„V současné době jsme v závěrečné fázi jednání se třemi dalšími zeměmi, jejichž názvy nebudeme zveřejňovat, dokud nebudou dohody definitivně uzavřeny,“ říká Rakašová.

Cizinci v Česku eReceptů využívají méně

Občané jiných zemí si mohou analogicky vyzvedávat eRecepty v českých lékárnách. Povolení platí pro občany Polska, Španělska, Estonska, Lotyšska, Řecka a Portugalska. Cizinci ale možnosti využívají výrazně méně než Češi.

„V roce 2023 byl v České republice lék na eRecept ze zahraničí vydán celkově sedmkrát, a to pouze v měsících listopad a prosinec 2023, vše polským občanům. Ke 4. říjnu 2024 evidujeme v České republice celkem 33 vydaných eReceptů za tento rok, z naprosté většiny tuto možnost opět využili polští občané, ve dvou případech pak občané Lotyšska a jeden z Řecka,“ uvádí Rakašová.

Podíl.
Exit mobile version