Aktualizace: 16.02.2024 06:39

New York – Filip Zadina odehrál v NHL životní zápas. Útočník San Jose dvěma góly a stejným počtem asistencí řídil výhru 6:3 nad Calgary a poprvé v kariéře zaznamenal v jednom duelu NHL čtyři kanadské body. Brankář David Rittich 26 zákroky dovedl Los Angeles k výhře 2:1 nad New Jersey a David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy jediný gól Bostonu v zápasu se Seattlem.

Zadina ve druhé třetině připravil góly pro Mikaela Granlunda a Justina Baileyho. Ve třetí části se pak dvakrát prosadil sám.

První branku po devíti zápasech dal pardubický rodák v čase 44:38. Akci rozjel ve vlastním obranném pásmu, na útočné modré čáře posunul puk k Nicovi Sturmovi a před brankou tečoval jeho nahození mimo dosah gólmana Dustina Wolfa..

Podruhé se Zadina prosadil jen o 37 vteřin později a opět to bylo po rychlém přechodu do útoku. Ve střední třetině převzal Baileyho nahrávku, zavezl puk za modrou čáru a s ničím se příliš nerozpakoval. Střelou schovanou za obráncem nachytal brankáře a poprvé v sezoně dal dvě branky v jednom zápase.

Čtyřiadvacetiletý útočník, jehož si při draftu v roce 2018 vybral Detroit jako šestého v pořadí, dal dva góly téměř po třech letech a čtyři body získal vůbec poprvé v kariéře. Jeho dosavadním maximem byl tříbodový zápas z prosince 2019, kdy ještě v dresu Detroitu gólem a dvěma nahrávkami pomohl k výhře 5:2 nad Winnipegem.

Rittich začal zápas v brance Los Angeles popáté za sebou a skvělým výkonem odčinil nevydařený duel s Buffalem, v němž inkasoval pět branek během prvních dvou třetin a přenechal místo Cameronu Talbotovi. Na ledě New Jersey rodák z Jihlavy zlikvidoval 26 střeleckých pokusů a byl vyhlášen druhou hvězdou zápasu.

Český gólman v brance Kings naskočil od první minuty podvanácté v sezoně a dovedl svůj tým k sedmé výhře. Celkem Rittich zasáhl do 14 zápasů a dostal v nich průměrnou úspěšnost zákroků na hranici 92,3 procenta. Mezi gólmany s více než deseti starty je jednatřicetiletý Čech pátý nejlepší.

Hokejisté Bostonu jsou ve výsledkové krizi. Bruins podlehli Seattlu 1:4 a ztratili čtvrtý z posledních pěti zápasů. Do domácího zápasu proti Kraken přitom Boston vstoupil výborně. V páté minutě Pastrňák tečoval Zachovo nahození a poslal svůj tým do vedení. Ve zbytku zápasu ovšem kraloval gólman Kraken Joey Daccord, jenž zlikvidoval 36 střel a výrazně se podepsal pod obrat výběru ze severozápadu USA.

NHL:

Boston – Seattle 1:4, Buffalo – Florida 0:4, Toronto – Philadelphia 4:3 v prodl., Ottawa – Anaheim 1:5, Tampa Bay – Colorado 6:3, NY Rangers – Montreal 7:4, St. Louis – Edmonton 6:3, Chicago – Pittsburgh 1:4, Nashville – Dallas 2:9, New Jersey – Los Angeles 1:2, Calgary – San Jose 3:6, Vancouver – Detroit 4:1.

Podíl.