Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 00:25

Praha – Dnes začíná Týden knihoven, mottem letošního 28. ročníku je „Životem s knihou“. Přes 400 knihoven v Česku nabídne besedy, workshopy či prohlídky, cílem je podpora knih a čtenářství. Akce potrvá do 13. října. Součástí bude udělení státního ocenění Knihovna roku 2024 nejlepším knihovnám a projektům, které předá 10. října ministr kultury Martin Baxa (ODS) v Zrcadlové kapli Klementina. Týden knihoven vyhlašuje od roku 1996 Svaz knihovníků a informačních pracovníků.

Knihovny se letos při akci budou věnovat propagaci čtení a knih novými formami. „Čtenářství je plánovité a cílené rozvíjení četby za pomoci školy, knihoven a jiných vzdělávacích institucí, často je doprovázeno institucionálně organizovanými kampaněmi a podpůrnými akcemi. Od čtení se čtenářství liší tím, že je vždy spojeno se záměrnou dobrovolnou činností, se zálibou,“ uvedli organizátoři.

Registrovaní čtenáři se mohou zúčastnit plánovaných programů. Zavítat mohou například do Městské knihovny v Praze 1 na Mariánském náměstí, kde se mohou zúčastnit akce o výběru knih v e-knihovně nebo akce pro seniory o bezpečném nakupování na internetu. V knihovně v Goethe-Institutu se lidé mohou těšit na komentovanou prohlídku budovy. Prohlídku připravilo i Zdravotnického muzeum Národní lékařské knihovny v Praze 2.

Součástí Týdne knihoven je vyhlášení ocenění Knihovna roku. Smyslem ceny je ocenit dlouhodobé zásluhy o rozvoj knihovnictví v obcích nebo mimořádný přínos k rozvoji knihovnických a informačních služeb. Letos ji zástupci ministerstva kultury předají v pražském Klementinu 10. října.

Podíl.
Exit mobile version