V Česku začínají volby do krajských zastupitelstev a ve třetině obvodů také do Senátu. Hlasování se koná i v oblastech zasažených povodněmi. Volební místnosti se otevřou ve 14:00 a uzavřou se ve 22:00, pokračovat budou v sobotu od 8 do 14 hodin. Krajské a senátní volby sledujeme v online přenosu.

Ilustrační foto. | Foto: Jakub Plíhal

Aktualizovat reportáž

14:00

V Česku začaly volby, volební místnosti se otevřely. Lidé mohou odevzdat svůj hlas v krajských a senátních volbách dnes do 22:00, v sobotu od 8 do 14 hodin.

13:50

Hlasovat se bude i v obcích Moravskoslezského a Olomouckého kraje, které o minulém víkendu postihly záplavy.

Český statistický úřad v úterý vyzkoušel všechna přebírací místa pro sčítání hlasů, ze 472 byla nedostupná pouze dvě. Pokud se je nepodaří zprovoznit, úřad je přesune do záložních míst, zpracování výsledků voleb to neovlivní.

Podle úřadu je ale pravděpodobné, že se sčítání hlasů proti běžné situaci zpozdí, například kvůli slučování volebních komisí v některých okrscích nebo narušené dopravní infrastruktuře.

13:50

Jak volit?

  • V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.
  • Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Pokud to lidé spletou. jejich hlasy budou neplatné.
13:50

O co se hraje?

  • V krajských volbách lidé rozhodnou především o tom, kdo bude příští čtyři roky řídit jejich region a bude mít vliv na dostupnost zdravotní péče nebo stav silnic.
  • V senátních volbách pak určí, jak silnou většinu budou mít v horní parlamentní komoře frakce vládních stran a zda nejsilnějším klubem s právem nominovat předsedu Senátu zůstane klub ODS a TOP 09.

13:50

Volební místnosti se otevřou tradičně ve 14:00, poslední voliči dnes budou moci odevzdat svůj hlas před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 8:00 do 14:00. Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

13:50

Vážení čtenáři, vážené čtenářky, vítáme vás u online reportáže ke krajských a senátním volbám. 

Domácí,

ČTK

před 7 minutami

 

Podíl.
Exit mobile version