Komerční prezentace Aktual.: 7.10.2024 15:56

Tel Aviv – Izraelská vláda nemá potvrzeno, že zvažovaný nový vůdce hnutí Hizballáh Hášim Safíjuddín byl při izraelském leteckém úderu v noci na minulý pátek zabit. Podle agentury Reuters to dnes řekl vládní mluvčí. Izraelská armáda dnes pokračovala v leteckých úderech na území Libanonu, informovala agentura AFP.

Safíjuddín je považován za pravděpodobného nástupce bývalého vůdce hnutí Hasana Nasralláha, který byl zabit při izraelském úderu v Bejrútu 27. září. Je šéfem výkonné rady Hizballáhu, jehož vojenské křídlo považuje EU za teroristickou organizaci. Izraelský letecký úder na bejrútské předměstí Dahíja v noci na pátek podle informací agentur cílil právě na Safíjuddína. V sobotu libanonské bezpečnostní zdroje řekly agentuře Reuters, že vedení Hizballáhu se se Safíjuddínem nelze spojit.

Izraelská armáda oznámila, že dnes provedla cílený úder na jihobejrútské předměstí Dahíja, které je baštou hnutí Hizballáh. Informovala o tom agentura AFP, aniž přinesla další podrobnosti.

Izraelské letectvo dnes bombardovalo více než 30 obcí v jižním Libanonu u hranic s Izraelem. S odvoláním na libanonskou tiskovou agenturu ANI o tom informovala agentura AFP.

Izrael minulý týden zahájil pozemní vojenské operace v jižním Libanonu jako další fázi dlouhodobého konfliktu s Hizballáhem. Libanonské hnutí a izraelská armáda se ostřelovaly přes hranici prakticky každý den od loňského října, kdy Izrael zahájil v Pásmu Gazy válku proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v odvetě za jeho útok v jižním Izraeli.

 

Podíl.
Exit mobile version