Komerční prezentace Aktual.: 4.10.2024 12:25

Plzeň – Na osm let ve věznici s ostrahou odsoudil Krajský soud v Plzni sedmačtyřicetiletého Jana Navrátila za usmrcení dvaačtyřicetiletého motorkáře. Loni v létě na silnici mezi Příchovicemi a Přešticemi na Plzeňsku zardousil muže při konfliktu, který v noci vyvolala Navrátilova neosvětlená koloběžka. Za ublížení na zdraví s následkem smrti mu hrozilo až 16 let vězení. Střet a potyčku přiznal, tvrdil ale, že se bránil většímu a silnějšímu muži, který ho napadl. Soud mu uložil zaplatit odškodné rodině zemřelého 4,3 milionu korun. Rozsudek není pravomocný. Lhůtu pro odvolání si vzala státní zástupkyně i obžalovaný, který rozsudek vyslechl se skloněnou hlavou a s viditelným třesem.

Incident se stal loni 22. července v noci, když jel Navrátil na koloběžce z Přeštic do dva kilometry vzdálených Příchovic. Cestou potkal podle své výpovědi motorkáře, který mu nadával kvůli neosvětlené koloběžce. Hádka přerostla ve fyzický konflikt, když motorkář Navrátila uhodil do zátylku tak, že z koloběžky spadl do příkopu. To se ještě jednou opakovalo, načež Navrátil muže srazil z motocyklu, zaznělo v rozsudku. Oba muži se pak dostali do rvačky, při níž Navrátil motorkáře povalil na svůj hrudník, předloktím mu sevřel krk do takzvané kravaty a několik minut ho držel, až ho zardousil, řekl soudce Tomáš Bouček.

Navrátil v dubnu v slzách řekl, že si uvědomuje, že vzal lidský život a všeho lituje. „Když jsem vyjel na silnici, na křižovatce ke mně přijel motorkář a začal mě psychopaticky nadávat do všech možných jmen, že jsem neosvětlený, co dělám na silnici. Byl to výlev člověka, který byl plný nenávisti. Já jsem mu nadával nazpátek a odjel jsem na odrážecí koloběžce,“ řekl. Popsal, jak ho motorkář udeřil do zátylku až spadl do příkopu. Když z něj vylezl, útok se opakoval. Aby muže zastavil, strčil do něj a svalil ho i s motorkou, řekl.

Nastala rvačka, její přesný průběh si Navrátil nepamatoval, muže ale prý svíral spíš za hrudník. Byl přesvědčený, že motorkář je pod vlivem alkoholu nebo drog. Po chvíli ho pustil a když se zpod něj vysoukal, slyšel prý, že chrápe, takže si myslel, že v opilosti usnul. Dvěma dívkám, které u incidentu zastavily, řekl, že ho muž napadl. Poté odklidil motorku ze silnice a odjel domů.

Jeho obhajoba u soudu namítala, že zlomená jazylka, kterou pitva u motorkáře zjistila, mohla vzniknout nikoli sevřením paže kolem krku, ale pádem muže na zem a současně škrcením jeho krku řemínkem od helmy. Soudce ale upozornil na to, že není možné, aby motorkář, sražený z boku, dopadl na silnici na přední část těla tak nešťastně, aby si při nárazu hlavy na silnici zlomil jazylku. Na krku se navíc nenašla strangulační rýha, kterou by musel řemínek způsobit. Zlomená jazylka navíc nebyl jediný znak hovořící pro rdoušení.

Soudce řekl, že obžalovaný vedl dosud příkladný život, pracuje, přiznal se a skutek popsal. Naproti tomu motorkář byl známý problematickým jednáním, konzumací návykových látek, vyhledáváním konfliktů. „Šikanózním jednáním vyvolal celý konflikt, bezdůvodně napadl obžalovaného,“ poznamenal Bouček. Nenašel ale důvody, aby posuzoval věc jako nutnou obranu nebo ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky, jak navrhoval obhájce.

Osmiletý trest je na spodní hranici sazby, soud ho mohl i snížit a s ohledem na mimořádnost situace k tomu byl i ochotný přistoupit. „Kdyby se obžalovaný postavil k věci čelem, soud mohl využít různé nástroje trestního zákoníku, které mohou mít vliv na výměru trestu. On se bohužel vydal cestou zpochybňování důkazů, jiného hodnocení důkazní situace, takže soudu nezbylo nic jiného než trestat v rámci sazby,“ dodal soudce.

Podíl.
Exit mobile version