Komerční prezentace Aktual.: 2.10.2024 13:57

Teherán – Za problémy na Blízkém východě stojí přítomnost Spojených států a evropských zemí v regionu, řekl dnes podle íránské státní tiskové agentury IRNA íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí. Server The Times of Israel (ToI) k tomu napsal, že šlo o první veřejné vystoupení Chameneího od úterního íránského útoku na Izrael, který ale ajatolláh v projevu nezmínil.

Chameneí, který má v Íránu poslední slovo ve všech státních záležitostech, včetně zahraniční politiky, jaderného programu či armády, označil přítomnost USA a „jistých evropských zemí“, které ale nejmenoval, za zdroj „konfliktů, válek, obav a nepřátelství“. „Národy v regionu si dokáží vládnout samy… a budou žít v míru,“ řekl dnes Chameneí v Teheránu na schůzce s vysokými íránskými činiteli. Írán podle něj doufá, že se zbaví „zla nepřátel“, a vyzval západní státy, aby „skončily se svou špatností“.

Írán dlouhodobě vyzývá ke stažení amerických jednotek, které jsou už řadu let mimo jiné v Iráku či Sýrii. Na jejich základny v těchto zemích útočí proíránské místní milice, podporované Teheránem.

Chameneí nicméně podle serveru ToI v dnešním projevu nezmínil úterní útok, při němž íránský režim vyslal téměř dvě stovky raket na Izrael. Většinu z nich odrazila izraelská protivzdušná obrana, které pomohly Spojené státy a zřejmě také Británie a Francie. Teherán útok vyložil jako odvetu za zabití lídra libanonského militantního hnutí Hizballáh Hasana Nasralláha. Chameneí nyní uvedl, že Nasralláhova smrt je velká ztráta, hovořit o situaci v Libanonu prý ale bude až později.

K vyhrocenému konfliktu v regionu se dnes vyjádřil znovu i íránský prezident Masúd Pezeškján, když odlétal na návštěvu Kataru. „Pokud sionistický režim nezastaví své zločiny, bude čelit tvrdší reakci,“ prohlásil Pezeškján, který chce v Dauhá jednat zejména o bilaterálních vztazích. „Druhým cílem je diskuse o tom, jak mohou země regionu zabránit dalším izraelským zločinům v oblasti,“ uvedl íránský prezident podle agentury Reuters.

Podíl.
Exit mobile version