Aktual.: 18.10.2024 18:39

Bejrút – Izraelské síly za poslední měsíc zabily v Libanonu nejméně 1500 členů teroristického hnutí Hizballáh, odhadl dnes náčelník generálního štábu izraelské armády Herci Halevi. Militantní skupina podle něj nadále oslabuje, protože se jeho příslušníci sami vzdávají, píše list The Times of Israel (ToI).

„Jsme velmi odhodláni zasáhnout Hizballáh co nejsilněji. Zlikvidovali jsme celou jeho velitelskou strukturu. Odhadem jsme zabili asi 1500 příslušníků Hizballáhu a dovedu si představit, že jich je kvůli desítkám úderů víc, o kterých nevíme,“ řekl Halevi při návštěvě jednotek v jižním Libanonu. Dodal, že se hnutí „stále zmenšuje a zmenšuje“.

Halevi také uvedl, že Hizballáh zatajuje ztráty, mlčí o mrtvých velitelích a jeho členové se nadále vzdávají, což hodně vypovídá o jejich morálce a úrovni bojů. Íránští podporovatelé Hizballáhu podle Haleviho také nechápou, co se s hnutím v Libanonu děje, což je vzhledem k jejich spojenectví velmi důležité.

Hizballáh začal ostřelovat sever Izraele loni 8. října v reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy, která začala jako odveta za teroristický útok palestinského hnutí teroristického Hamás na Izrael o den dříve.

Od druhé poloviny září izraelská armáda cílí na řadu vysoce postavených představitelů Hizballáhu, včetně vůdce Hasana Nasralláha, který byl zabit při masivním úderu 27. září. Židovský stát pak 1. října zahájil na jihu Libanonu i pozemní operaci s cílem zničit vojenskou infrastrukturu Hizballáhu.

Od začátku bojů loni v říjnu do úterý zemřelo v Libanonu 2412 lidí a asi dalších 11.267 bylo zraněno, uvedlo ve středu libanonské ministerstvo zdravotnictví. Údaj nerozlišuje mezi ozbrojenci a civilisty. Většina mrtvých a zraněných připadá na poslední měsíc bojů a útoků.

 

Podíl.