Komerční prezentace Aktual.: 23.10.2024 14:11

Avignon (Francie) – Za naprosto zničenou ženu se dnes u soudu v Avignonu označila Francouzka Gisèle Pelicotová, kterou léta znásilňovali cizí muži poté, co ji její tehdejší manžel omámil. Na svého exmanžela, s nímž byla podle svých slov desítky let šťastnou a naplněnou ženou, se nyní nemůže ani podívat. O pokračování ostře sledovaného procesu informuje agentura AFP.

„Připravovala jsem se na tento soud, ale stále jsem nepochopila proč. Snažím se pochopit, jak to tento manžel, který pro mě byl dokonalý, mohl udělat. Jak mě mohl v tu chvíli zradit? Jak jsi mohl pustit ty cizí lidi do mé ložnice?“ citoval Pelicotovou server BBC News.

Dvaasedmdesátiletá žena, která se u soudu vzdala práva na anonymitu, zopakovala, že chce o svém případu mluvit otevřeně, aby přispěla ke změně ve společnosti. „Nechci, aby se už (ženy) styděly. Hanbu nemáme cítit my, ale oni,“ zdůraznila Pelicotová, která si svým postojem vysloužila obdiv řady Francouzek a Francouzů.

„Chci, aby si všechny znásilněné ženy řekly: Paní Pelicotová to dokázala, já to dokážu taky,“ poznamenala. Zároveň ale připustila, že neví, „jak se znovu postavím na nohy, jak se s tím vším vyrovnám“.

Její exmanžel Dominique Pelicot se při vyšetřování i u soudu přiznal, že v letech 2011 až 2020 své ženě bez jejího vědomí podával silný lék proti úzkosti, který ji uváděl do letargického stavu. Pak manželku nabízel na internetu zdarma ke znásilnění. Na videích, která natáčel, se objevilo 83 mužů, před soudem jich je 50; ostatní se nepodařilo identifikovat.

Obvinění ve věku od 26 do 68 let pocházejí ze všech společenských vrstev a jsou mezi nimi hasiči, lékárníci, dělníci či novináři. Mnozí z nich jsou otcové rodin a manželé.

Rozsudek v mezinárodně sledovaném procesu se očekává kolem 20. prosince.

 

Podíl.
Exit mobile version