Komerční prezentace Aktual.: 18.10.2024 12:12

Ústí nad Labem – Zhruba za dva týdny začne oprava budovy B Domu kultury v Ústí nad Labem včetně historického kinosálu. Stavební práce potrvají téměř rok a vyžádají si náklady ve výši 75 milionů korun. Významnou část pokryje dotace. Po rekonstrukci muzea jde o druhou nejvýznamnější investici do kulturního zařízení v krajském městě. ČTK a Českému rozhlasu to dnes řekl náměstek primátora Tomáš Vlach (ANO).

„Investice přesahující 70 milionů korun znamená kompletní obnovu vybavení a doplnění třeba jevištní techniky, která tu chybí,“ řekl náměstek. Moderní vybavení podle něj přivede do města kvalitní interprety, navíc také vznikne prostor pro konání odborných konferencí a seminářů. „Dojde i k opravě zázemí pro umělce. Předpokládáme, že sem dostaneme soubory, které ke svému představení potřebují tu nejlepší audiovizuální techniku,“ uzavřel Vlach.

V kinosálu je všechno původní, tedy 60 let staré. „Ono to v tom roce 1964, když se to otvíralo, tak to bylo všechno kvalitní,“ uvedl Jan Kvasnička, ředitel ústecké příspěvkové organizace Kulturní středisko. „Dneska jsou nároky ze strany diváků i ze strany umělců trochu někde jinde. Rekonstrukce je nezbytná, aby sál mohl plnit funkci, kvůli které byl kdysi postaven,“ doplnil ředitel. Při přestavbě se vymění veškeré technologické celky jako třeba vzduchotechnika či elektroinstalace. Nové budou také sedačky, podlaha a jeviště. Interpreti budou mít k dispozici moderní audio a světelné vybavení.

Jako nejproblematičtější bod rekonstrukce vnímá Martin Sosnovec z firmy, která obstará technický dozor, řádné zajištění akustiky. Podle harmonogramu práce začnou za 14 dní. Do té doby se uskuteční ještě několik schůzek například s dodavateli materiálu, dodal Sosnovec.

Budova B se promění i zvenčí. Ačkoliv se v roce 2010 Dům kultury rekonstruoval, severní fasáda zůstala původní. V následujících měsících se proto počítá se zateplením a výměnou oken a dveří. Na střeše bude umístěna fotovoltaická elektrárna, která bude mít za úkol snížit provozní náklady. Plánovaný rozpočet je 75 milionů korun. Podstatnou část ve výši zhruba 58 milionů hradí Evropská unie prostřednictvím Národního plánu obnovy. Zbylých 17 milionů hradí město. Dotace bude vyplacena až po opravách, magistrát tak investici předfinancoval.

Město se chce do budoucna zaměřit také na Národní dům. Primátor Petr Nedvědický (ANO) řekl, že přijde na řadu až po opravě budovy, v níž je kinosál.

 

 

Podíl.
Exit mobile version