ČTK

Aktualizováno před 35 minutami

Muž podezřelý z nedělního pokusu o atentát na amerického exprezidenta Donalda Trumpa si u federálního soudu na Floridě vyslechl dvě obvinění týkající se nelegálního držení střelné zbraně. Podle exprezidenta podezřelý „věřil rétorice Bidena a Harrisové“ a zachoval se podle toho.

Ryan Wesley Routh čelí podle agentury AP obvinění, že vlastnil střelnou zbraň, přestože byl v minulosti odsouzen za zločin, a že tato zbraň měla odstraněné výrobní číslo. Trump, který usiluje o návrat do Bílého domu v listopadových prezidentských volbách, mezitím další pokus o atentát na svou osobu v rozhovoru s televizí Fox News přičetl rétorice svých politických rivalů.

Osmapadesátiletý Routh byl předveden před soud ve West Palm Beach na Floridě v poutech a modré vězeňské kombinéze a usmíval se, když hovořil se svým právníkem. Podle agentury AP je možné, že proti podezřelému budou vznesena další vážnější obvinění, jelikož vyšetřování incidentu pokračuje. Před soudem muž podle AP odpověděl na otázky, které se týkaly jeho povolání a příjmů. Jeho advokát po slyšení odmítl případ komentovat. Prokuratura požádala, aby Routh zůstal ve vazbě s tím, že v jeho případě hrozí útěk. Další slyšení byla stanovena na konec září.

„Budeme neúnavně pracovat na zajištění odpovědnosti a do vyšetřování zapojíme všechny dostupné prostředky,“ uvedl v prohlášení americký ministr spravedlnosti Merrick Garland.

Floridský guvernér Ron DeSantis, jeden z Trumpových soupeřů v republikánských primárkách, mezitím uvedl, že Florida provede vlastní vyšetřování toho, jak se Routh mohl dostat tak blízko k exprezidentovi. 

Trump v neděli hrál golf na svém hřišti u floridského resortu Mar-a-Lago, když si členové jeho ochranky všimli hlavně pušky trčící z živého plotu a začali na ozbrojeného muže střílet. Routh z místa ujel a policie jej dopadla později. Na místě nechal zbraň, dva batohy a GoPro kameru. Záznamy polohy Routhova mobilu podle obžaloby ukazují, že podezřelý byl u Trumpova golfového hřiště už přibližně 11 hodin předtím, než jej odhalila exprezidentova ochranka. „Mobilní telefon Ryana Routha se nacházel v blízkosti výše popsané oblasti podél stromořadí přibližně od 1:59 do přibližně 13:31 hodin dne 15. září 2024,“ stojí podle amerických médií v obžalobě.

Ze soudních záznamů vyplývá, že Routh byl opakovaně odsouzen, podle informací agentury AP jej soud v Severní Karolíně v roce 2002 shledal vinným poté, co se u něj našlo kradené zboží. Televize NBC News uvedla, že Routh byl téhož roku jako 36letý shledán vinným z nelegálního držení dlouhé opakovací zbraně a že ujel od dopravní nehody. Podle soudních záznamů bylo proti Routhovi v Severní Karolíně vzneseno více než 100 obvinění, většina z nich v okrese Guilford. Jak jednotlivé případy dopadly, se NBC News zjistit nepodařilo. Stanice rovněž uvedla, že nenašla záznamy o tom, zda a kolik času Routh strávil za mřížemi.

Trump v rozhovoru se stanicí Fox News věc přičetl vyjádřením svých politických rivalů. Podle exprezidenta podezřelý „věřil rétorice Bidena a Harrisové“ a zachoval se podle toho. „Kvůli jejich rétorice se po mně střílí, přitom já jsem ten, kdo zemi zachrání, a oni jsou ti, kdo zemi ničí – jak zevnitř, tak zvenčí,“ uvedl Trump o Harrisové a Bidenovi.

Agentura AP v této souvislosti píše, že Trumpův tón je tentokrát jiný než po prvním atentátu v červenci v Pensylvánii, při němž utrpěl poranění ucha. Exprezident tehdy vyzýval k jednotě, a to i na následném republikánském nominačním sjezdu.

Biden po nedělním incidentu vyjádřil úlevu, že je Trump v pořádku, a uvedl, že v USA není místo pro politické násilí. Později řekl novinářům, že Tajná služba „potřebuje větší pomoc“. Kampaň Harrisové, která se s Trumpem utká v listopadové volbě, se podle televize CNN nebude k nedělnímu incidentu politicky vyjadřovat a jakékoliv prohlášení se ponese ve stejném duchu jako dosavadní vyjádření Bílého domu. „Toto není politický moment,“ uvedl poradce kampaně demokratické kandidátky na prezidentku USA.

Video: Trumpa nejde hodnotit objektivně, neustále lže, říká Klvaňa (11: 9. 2024)

Spotlight moment: Trump nejde hodnotit objektivně, neustále lže, říká Klvaňa | Video: Tým Spotlight

Podíl.
Exit mobile version