Aktual.: 18.10.2024 11:23

Praha – Z pražského ruzyňského letiště se bude v zimním letovém řádu létat do 115 destinací, což je o čtyři více než loni. Přibudou i nová spojení, například do Liverpoolu či Bahrajnu. Provoz na Letišti Václava Havla v zimě zajistí 56 leteckých společností. Novinářům to dnes řekl předseda představenstva letiště Jiří Pos. Letošní zimní letový řád, který bude v platnosti od 27. října, se stále nevyrovná počtu linek z předcovidového roku 2019, kdy se létalo do 121 destinací.

Oproti minulé zimě mohou cestující letět z Prahy do Edinburghu, Nice, Neapole, Nantes, Glasgow, Birminghamu nebo Atén. Novými destinacemi jsou například Liverpool, Belfast a Kayseri ve středním Turecku. Nové spojení bude mít Praha také s Manamou v Bahrajnu, mexickou destinací Puerto Vallarta nebo kubánským městem Holguín. Pokračovat budou destinace z uplynulých let jako Punta Cara v Dominikánské republice, Santa Clara na Kubě, Phu Quoc ve Vietnamu, thajské Krabi, Mombasa v Keni, Zanzibar, Salalah v Ománu nebo Sal na Kapverdách.

Pražské letiště se podle Pose muselo v uplynulých letech vyrovnat s dopady pandemie, vývojem situace národního dopravce Českých aerolinií a kvůli rusko-ukrajinské válce se dál potýká s úbytkem letů do Ruska, na Ukrajinu a do Běloruska. Konflikt má vliv i na další lety, například do Asie. Dopravci podle Pose totiž musí oblétávat Ukrajinu, což některé lety prodlužuje i o tři hodiny.

Letos letiště provozuje spoje do 180 zemí, které obsluhuje 74 dopravců. Nízkonákladové linky letos podle odhadu přepraví 7,4 milionu cestujících, tedy 45 procent všech cestujících. Podle Pose je to nárůst o více než 136 procent oproti roku 2019. Češi tvoří 44,5 procenta všech cestujících, v roce 2019 podíl českých cestujících tvořil 39,8 procenta.

Pražské letiště dál jedná o rozšiřování destinací, bude se zaměřovat například na destinace na Blízkém východě a v Africe. Pro dopravce Praha zajímavá, většinou ale nemají k rozšíření dostatečné kapacity. Někteří dopravci se potýkají třeba i se stávkami personálu, uvedl Pos.

Pražské letiště podle člena představenstva Martina Kučery pokračuje i v rozšiřování parkovacích kapacit a připravuje rozšíření druhého terminálu a vytvoření centrální odbavovací stanice vedle prvního terminálu.

Letiště do konce srpna odbavilo 10,75 milionu cestujících a za celý letošní rok by jich podle nového odhadu mělo být 16,2 milionu. Rok 2019, kdy bylo odbaveno 17,8 milionu pasažérů, by mělo letiště překonat příští rok, kdy podle Pose očekává 18 milionů odbavených cestujících.

Společnost Letiště Praha loni vykázala čistý zisk 1,5 miliardy korun, meziročně byl o 1,2 miliardy vyšší. V předchozích dvou letech 2020 a 2021 bylo letiště kvůli omezení dopravy za pandemie covidu-19 ve ztrátě.

Podíl.