Aktual.: 6.10.2024 11:43

Praha – Devět Čechů a tři jejich libanonští rodinní příslušníci dorazilo v sobotu z Libanonu slovenským repatriačním letem do Bratislavy. Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí českého ministerstva zahraničí Daniel Drake. Lidé opouštějí Libanon poté, co izraelská armáda začala intenzivně útočit na cíle spojené s šíitským militantním hnutím Hizballáh. Mluvčí uvedl, že v tuto chvíli neevidují žádné další zájemce o repatriaci.

Slovensko se rozhodlo pro evakuační lety v minulých dnech. Slováky, Čechy, ale i občany dalších evropských zemí v sobotu evakuoval nejprve z Bejrútu do kyperské Larnaky vojenský speciál, z Larnaky je pak transportovala do Bratislavy dvojice vládních letadel. První přistál v Bratislavě v sobotu odpoledne, druhý, kde byli i Češi, pak později. Z Bratislavy měli všichni Češi zajištěný vlastní odvoz.

Ministerstvo v sobotu informovalo, že repatriační let využije deset Čechů a tři rodinní příslušníci. Podle mluvčího si ale nakonec jedna Češka přála zůstat v Larnace.

„Seznam pro případnou další repatriaci si náš zastupitelský úřad pravidelně aktualizuje. V tuto chvíli však žádné zájemce o repatriaci neevidujeme. Pokud by někdo takový existoval, platí, že se má obrátit na zastupitelský úřad a pochopitelně zaregistrovat se v drozdu,“ uvedl dnes Drake.

Slovenský ministr zahraničí Juraj Blanár v sobotu po příletu prvního letadla na letišti řekl, že evakuace z Libanonu je největší podobnou operací, kterou kdy Slovensko uskutečnilo. Na palubě prvního letadla bylo 46 lidí, ve druhém 44.

Podle BBC bylo v Libanonu od poloviny září zabito nejméně 1200 lidí a vysídleno okolo 1,2 milionu lidí. V posledních dvou týdnech se situace v Libanonu prudce vyostřila po sérii explozí pagerů a vysílaček využívaných Hizballáhem a následném zahájení nejtvrdších izraelských vzdušných úderů od války z roku 2006. Začátkem tohoto měsíce pak Izrael zahájil omezenou pozemní operaci na jihu Libanonu.

Libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které je financováno Íránem a podporuje boj palestinského hnutí Hamás proti Izraeli, figuruje v řadě států světa (USA, Británie nebo Austrálie) na seznamu teroristických organizací. EU považuje za teroristickou organizaci vojenské křídlo tohoto hnutí.

Podíl.