Aktual.: 24.10.2024 11:59

Praha – Strojírenská skupina Wikov Industry podnikatele Martina Wichterleho se dohodla na koupi předního světového výrobce turbín pro vodní elektrárny Litostroj včetně dceřiných firem v zahraničí. Firma to dnes oznámila ČTK. Hodnotu převzetí Litostroje s ročními tržbami okolo dvou miliard korun Wikov neuvedl. Vypořádání transakce je naplánované na přelom listopadu a prosince.

Prodávajícím je společnost DK Holding Investments, Litostroj je klíčovou součástí její průmyslové části Energo-Pro Industries. Transakce zahrnuje dceřiné firmy Litostroj Engineering v Česku, Litostroj Power ve Slovinsku, Litostroj Hydro v Kanadě a Litostroj US ve Spojených státech. „Obě strany se dohodly, že nebudou zveřejňovat finanční podrobnosti obchodu,“ uvedl Wikov.

Wikov a Litostroj budou spolupracovat v obchodě, technologii a výrobě, uvedl majitel skupiny Wikov Wichterle. Velký potenciál pro obě firmy vidí v Severní Americe. „Tamní ekonomika roste a snaží se přitáhnout zpět výrobu. Litostroj rovněž posiluje naši pozici ve strojírenství zaměřeném na obnovitelné zdroje a technologie snižující emise skleníkových plynů, které tak již představují nadpoloviční část našich tržeb,“ dodal.

Součástí DK Holding Investments byl Litostroj od roku 2014, za tu dobu posílil právě v Kanadě a USA. Společnost hrála důležitou roli při rekonstrukci a výstavbě vodních elektráren skupiny Energo-Pro podnikatele Jaromíra Tesaře v Gruzii, Bulharsku a Turecku. „Tato divestice je mimo jiné i součástí naší strategie zaměřit se na klíčové společnosti v našem portfoliu, které se zabývají výrobou elektřiny z vodních elektráren a distribucí elektřiny,“ uvedla mluvčí DK Holding Investments Hana Hikelová.

Skupina Litostroj s více než stoletou tradicí navazuje na tradici výroby zařízení pro vodní elektrárny v Blansku. Specializuje se na projektování, výrobu a údržbu vodních turbín, armatur a čerpadel. Dodává zařízení pro vodní a přečerpávací elektrárny. Na výzkumu a vývoji pracuje hydraulická laboratoř v Blansku. Litostroj zaměstnává víc než 350 lidí a za dobu svého působení se podílel na projektech s instalovaným výkonem přes 25.000 megawattů ve více než 60 zemích světa.

Dceřiné společnosti DK Holding Investments provozují 49 vodních elektráren v Česku, Bulharsku, Gruzii, Španělsku a Turecku s celkovým instalovaným výkonem přes 1300 megawattů. Firma je také distributorem elektrické energie v Bulharsku a Gruzii.

Skupina Wikov vyrábí průmyslové převodovky, ve strojírenství působí víc než 130 let. Výrobky dodává pro větrnou a vodní energetiku, kolejová vozidla, lodní a důlní průmysl i těžbu ropy a zemního plynu. Skupina s ročními tržbami okolo čtyř miliard korun zaměstnává více než 1000 lidí ve výrobních závodech v Česku, Německu, Kanadě a Indii.

Podíl.