Aktual.: 1.10.2024 14:51

New York – Zhruba měsíc před svým vyvrcholením má předvolební kampaň ve Spojených státech na programu další televizní debatu. V noci na středu se v ní utkají kandidáti na viceprezidenta. Za Demokratickou stranu to tedy bude guvernér Minnesoty Tim Walz a za republikány senátor J. D. Vance. Oba se budou snažit oslovit nerozhodnuté voliče v době, kdy průzkumy vypovídají o velmi vyrovnaném souboji o Bílý dům.

„V těsných volbách, které mohou rozhodnout desetitisíce hlasů v hrstce států, se cení každá příležitost přitáhnout pozitivní pozornost a politické momentum,“ napsal americký zpravodaj společnosti BBC Anthony Zurcher. On i další komentátoři zároveň poznamenávají, že duely kandidátů na viceprezidenta zpravidla nehrají v kampaních velkou roli.

Jak ale uvádí web Politico, pro obě strany by dnešní večer mohl být poslední velkou příležitostí oslovit značnou část amerických voličů. Žádná další debata mezi Walzem a Vancem naplánovaná není, na druhém střetu se nedohodli ani prezidentští kandidáti, tedy republikánský exprezident Donald Trump a viceprezidentka za demokraty Kamala Harrisová. Uchazeči o post hlavy státu se utkali 10. září v přenosu televize ABC, který sledovaly desítky milionů lidí.

Duel Walze s Vancem začne ve studiu televize CBS v New Yorku ve 21:00 místního času (ve středu v 03:00 SELČ). Půjde nejen o střet různých generací – Walzovi je 60, zatímco Vanceovi 40 – ale také zcela odlišných náhledů na zásadní témata americké politiky. Vance je považovaný za ideologického následovníka Trumpa, zatímco Walz vystupuje jako progresivní politik.

Dvojice už si v posledních týdnech vyměnila řadu útoků a média očekávají, že noční debata jich bude plná. Podle agentury Reuters Walz pravděpodobně připomene to, jak Vance pomohl rozšířit nepravdivý příběh o imigrantech zabíjejících domácí zvířata, nebo jeho dřívější vyjádření, v němž přirovnal Harrisovou a další demokraty k „bezdětným ženám s kočkami, které jsou nešťastné“. Vance by zase mohl poukázat na někdy protichůdná vyjádření Walze o jeho vojenské kariéře, uvedl Zurcher.

Dva kandidáti se střetnou v situaci, kdy jsou v průzkumech volební preference Trumpa a Harrisové velmi vyrovnané. Někteří analytici v posledních dnech mluví o tom, že jejich souboj se na papíře jeví jako nejvyrovnanější prezidentský duel za několik desetiletí.

Harrisová si aktuálně drží mírný náskok v průzkumech s respondenty napříč USA, volby se však rozhodují v jednotlivých státech. Podle amerických médií bude pro celkový výsledek klíčová sedmička států, v nichž jsou aktuálně rozdíly v preferencích nepatrné.

 

Podíl.