Aktual.: 28.10.2024 13:13

Bratislava – Vznik Československa v roce 1918 představoval základ svobody také pro Slovenky a Slováky a rovněž byl základním kamenem pro budoucí samostatný stát, řekl dnes novinářům slovenský prezident Peter Pellegrini při příležitosti 106. výročí založení někdejšího společného států Čechů a Slováků. Vztahy mezi Českem a Slovenskem, které poznamenalo rozhodnutí české vlády přerušit mezivládní konzultace s Bratislavou, by podle Pellegriniho neměly být narušeny drobnými nedorozuměními a vyjádřeními politiků.

„Možná dříve převažovaly názory, že to bylo více rozhodnutí z Prahy nebo Čechů. Potřebovali jsme chvilku k tomu, abychom získali větší sebevědomí, abychom se více emancipovali a pochopili, že to je i náš významný počin naší historie,“ uvedl Pellegrini. Společně s českým velvyslancem na Slovensku Rudolfem Jindrákem položil věnce k památníkům československé státnosti a spoluzakladatele Československa Milana Rastislava Štefánika.

„Je velkou škodou, že naše demokratická část historie trvala jen velmi krátce, byla přerušena další světovou válkou. Poté jsme desítky let čekali, abychom mohli žít v demokratickém státě. Toto celé snažení vyvrcholilo 1. ledna 1993, kdy jsme se mohli těšit ze vzniku samostatné Slovenské republiky,“ uvedl Pellegrini.

Slovenský parlament až v roce 2020 rozhodl, že výročí vzniku ČSR si země bude připomínat státním svátkem. Tento den ale zůstal na Slovensku, na rozdíl od Česka, běžným pracovním dnem.

Místopředseda slovenské Sněmovny Peter Žiga, který je pověřen vedením parlamentu, dnes označil vznik ČSR za velký krok pro Slovensko. „Od dob Velké Moravy jsme neměli vlastní územní celek. Mohla nastat seberealizace našeho národa, to je ta pozitivní část našich dějin,“ řekl Žiga, který výročí vzniku ČSR podobně jako Pellegrini uctil položením věnců.

Podle slovenského prezidenta nedorozumění či vyjádření politických špiček nedokážou zastínit bratrský charakter vzájemných vztahů mezi Českem a Slovenskem. „Národy budou existovat další desetiletí a staletí, politici se mění. Vztahy někdy kopírují aktuální nálady v politických stranách a vládách. Byli jsme příkladem pro celý svět, jak se dva spřátelené národy dokážou mírovou cestou rozdělit, založit vlastní státy a navzdory tomu zůstat trvale propojené,“ řekl Pellegrini.

Český kabinet v březnu přerušil mezivládní konzultace se Slovenskem kvůli rozdílným názorům na klíčová témata zahraniční politiky. Projevují se hlavně ve vztahu k Ukrajině, která se brání ruské invazi. Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica po svém nástupu do úřadu loni na podzim zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob.

„Úkolem politiků je naslouchat národům. Myslím, že ani Češi, ani Slováci si nepřejí, abychom měli špatné vztahy. Neměli bychom připouštět to, že nás rozdělí nějaké téma třeba mezinárodního charakteru,“ řekl Jindrák.

Český ministr zahraničí Jan Lipavský o uplynulým víkendu prohlásil, že čas pro obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem ještě nenadešel.

Podíl.