Mimořádná operace. Tak Ukrajinská bezpečnostní služba vzpomíná na boje o Hadí ostrov, během kterých Ukrajinci dokázali, že mají lepší taktiku i větší odhodlání, než Moskva před zahájením invaze čekala. K příležitosti dvou let od osvobození ostrova ukrajinská kontrarozvědka SBU (Služba bezpečnosti Ukrajiny) sdílela video, které odvážnou misi dokumentuje.




1:29

Záběry ukazují průběh mise, během které kyjevské síly před dvěma lety znovu získaly od Rusů základnu na Hadím ostrově. | Video: Služba bezpečnosti Ukrajiny

Když se před více než dvěma lety rozhodl Putin vyslat svou armádu na Ukrajinu, jedním z jejích prvních cílů se stal Hadí ostrov. Malý kus země, nacházející se zhruba 35 kilometrů východně od ukrajinské části delty Dunaje v Oděské oblasti, s sebou nese strategickou výhodu. Jeho poloha nabízí kontrolu nejen nad přístavy a námořní dopravou v severozápadní části Černého moře a ústí Dunaje, ale i nad vzdušným prostorem v okolních černomořských pobřežních oblastech.

Posádka pohraničníků, kteří byli v den zahájení plné ruské invaze na ostrově, se musela okupantům ještě toho večera vzdát. Události, které tomu předcházely, se však staly symbolem ukrajinského vzdoru. Když se vlajková loď moskevské Černomořské flotily „Moskva“ vysílačkou spojila s posádkou a požadovala její kapitulaci, dostala ráznou odpověď. „Ruská válečná lodi, jdi do prdele!“ reagovali tehdy Ukrajinci.  

Poté, co Rusové místo dobyli, začali Ukrajinci obratem usilovat o jeho osvobození. Na pobřeží rozmístili protilodní systémy a začali s dělostřeleckými a raketovými údery. Po 126 dnech okupace se Kreml z ostrova stáhl. Rozhodnutí opustit dobyté území tehdy vysvětlil tvrzením, že jde o „gesto dobré vůle“.

Na klipu, který ukrajinská kontrarozvědka zveřejnila tento týden, se jednotky okupované země blíží k Hadímu ostrovu a ostřelují několik cílů. Záběry z kamer připevněných na tělech vojáků dokumentují jejich přistání na ostrově, průzkum zpustošených budov i střety s nepřáteli. „Znovuzískání Hadího ostrova mělo pro armádu zejména strategický význam a umožnilo bojovníkům zahájit kroky k postupnému vytlačování nepřítele z Černého moře,“ dodala tajná služba.

Šéf ukrajinského vojenského zpravodajství (HUR) Kyrylo Budanov již dříve označil Hadí ostrov za strategicky klíčový, a to jak pro Ukrajinu tak Rusko. „Ten, kdo ostrov kontroluje, může kdykoli zablokovat pohyb civilních plavidel všemi směry na jih Ukrajiny a také zaútočit na západ země,“ uvedl v polovině května 2022. 

Informace západních zpravodajských služeb naznačují, že Rusko omezilo své aktivity v severozápadní části Černého moře a přesunulo se na východ na základnu v ruském přístavním městě Novorossijsk. Moskva rovněž investovala do nových systémů ochrany svých fotil ukrytých na základně, aby se k nim ukrajinští bojovníci nedostali. „V podstatě jsme zařídili, že se ruská flotila stáhla na Novorossijský záliv,“ řekl koncem května šéf bezpečnostní služby Ukrajiny Vasyl Maliuk.  

Tohle není obyčejný dron. Experty zaskočily záběry totální likvidace ruského tanku (článek s videem zde)

Malý dron zničil opancéřovaný ruský tank T-80 vážící desítky tun. | Video: Aktuálně.cz/X/NAFORaccoon

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.