Komerční prezentace Aktualizace: 6.07.2024 17:12

Boskovice (Blanensko) – Klášterní sklep v Boskovicích na Blanensku dnes zaplnili návštěvníci besedy s výtvarníkem Petrem Sísem, který patří k nejúspěšnějším současným českým ilustrátorům a dlouhodobě žije ve Spojených státech. Sís promluvil o začátcích kariéry v USA, kde se původně zaměřoval na animované filmy. Prorazil však až s kresbami. Připomněl také svá díla, mezi nimi třeba knihu Nicky & Věra o dětech zachráněných před holocaustem. Zájem lidí na přednášce, která byla součástí Festivalu pro židovskou čtvrť, ho podle svých slov dojal. S českým publikem se příliš nesetkává, řekl Sís ČTK.

Sís se narodil v roce 1949 v Brně. Vyrůstal v Praze a stal se také jedním z prvních československých DJs. V roce 1982 odešel na základě nabídky výboru olympijských her do Los Angeles (LA) natočit animovanou znělku. „Dostal jsem povolení na tři měsíce. A když se státy východního bloku rozhodly letní olympiádu bojkotovat, dostal jsem příkaz se vrátit. Chtěl jsem dodělat film a návrat oddaloval, až jsem se vrátit nesměl. Moje filmy se ale nikomu nelíbily a já nevěděl, co mám v LA dělat,“ řekl na úvod Sís.

Umělec se věnoval také kresbě a dostal příležitost vytvořit plakát k filmu Miloše Formana Amadeus. Následně si pořídil auto a vyrazil na východní pobřeží, kde měl kontakty. „Začal jsem život ilustrátora, kterým jsem na vysoké škole vlastně ani nechtěl být. Kreslil jsem pro New York Times, ale měl jsem špatnou angličtinu a někdy nerozuměl obsahu článků. Vznikaly tak bezvadné obrázky, které ani nesouvisely s textem,“ připustil se smíchem výtvarník.

Kromě ilustrace Sís také píše autorské knihy. Hrdiny bývají často dobrodruhové, kteří se vrhají do života po svém a proti očekávání okolí. Například W. A. Mozart, Charles Darwin nebo sám Sís, jenž v knize Zeď vypráví o dospívání v komunistickém Československu. V roce 2021 vydal knihu Nicky & Věra, která se věnuje příběhu zachránce stovek českých dětí Nicholase Wintona.

„Jako dítě si pamatuji, že rodiče znali lidi, kteří byli v koncentračním táboře, nebo přijeli do Anglie vlakem, ale nikdy to nebylo vysvětleno. Když se o tom začalo mluvit, začal jsem se seznamovat s příběhy. Člověk si uvědomí, jak je hrozné poslat malé dítě pryč, když část země tvrdila, že se nic neděje a jen málo mělo nějakou intuici,“ míní Sís. V Anglii se osobně s jedním z „Wintonových dětí“, lordem Alfredem Dubsem, setkal. „Překvapilo mě, jaký to byl svěží chlapík, velmi bystrý. Pořád uvažoval o budoucnosti a říkal: „Vždyť my jsme kluci z Prahy.“ Říkal jsem, že jsem z Brna, ale nevadilo mu to,“ dodal.

Navzdory svému původu Boskovice vzdálené od Brna asi 40 kilometrů dosud nenavštívil. „Když jsem byl mladší, nadšený anglickou hudbou s touhou odjet do Londýna, říkali mi, ať se víc soustředím na poklady, co máme doma. Myslel jsem si, co mi mají povídat. Ale jak jsem se ocitnul za oceánem, bylo mi mnohokrát líto, že jsem se víc nevěnoval poznávání těchto míst. Včera (v pátek) jsem přiletěl z Paříže a když jsme jeli krajinou a zapadalo slunce, byl jsem rád, že jsem tady,“ poznamenal.

Počet lidí na besedě jej překvapil. S českým publikem se často nesetkává, což ještě umocnila koronavirová pandemie a přesun na on-line platformy. „Bylo ohromně dojemné, že jsou lidé ochotní mě poslouchat. Někde ve světě třeba řeknou: „pěkné obrázky“, ale když v Česku potkám lidi, kteří mají rádi moji práci, vyjadřují takovou úctu, jsou více pyšní a jakoby tomu lépe rozuměli,“ řekl Sís, jenž nyní žije blízko New Yorku.

Sís je autorem tří desítek dětských knih a zhruba 60 knih pro děti a mládež ilustroval. Na podzim vyjde v USA jím ilustrovaná dětská kniha s básní, která oslavuje Zemi. Je držitelem mnoha ocenění po celém světě. V roce 2012 získal Cenu Hanse Christiana Andersena, která je považována za jakousi Nobelovu cenu za dětskou literaturu.

 

Podíl.
Exit mobile version