Komerční prezentace Aktual.: 28.10.2024 15:17

Praha – Češi by se podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) měli chovat způsobem, který zaručí i jejich dětem svobodný život a jistotu právního státu. Za vznikem samostatného Československa stáli lidé, jejich oběti, odvaha a jejich odhodlání a nebýt legionářů, Česká republika by pravděpodobně neexistovala. Vystrčil to dnes řekl na vzpomínkovém setkání v Praze k uctění památky padlých legionářů při příležitosti vzniku samostatného československého státu.

„Vždy, když si připomínáme nějaké výročí, měli bychom děkovat těm, kteří stáli na začátku a kteří nám umožnili, abychom tu byli dnes ve svobodě a demokratické společnosti, a zároveň abychom si také uvědomili, že tím pádem jsme nositeli závazku, že i my se budeme chovat způsobem, který zajistí našim dětem a vnoučatům svobodný a demokratický život. My dnes v naší zemi máme velké množství demokratů, ale mám obavy, zda si my všichni demokraté uvědomujeme, že dnes bychom se měli učit více tu demokracii bránit,“ uvedl Vystrčil.

Místopředsedkyně Sněmovny Věra Kovářová (STAN) připomněla, že v legiích sloužilo více než 100.000 Čechů, Slováků a Rusínů, kteří se v těžké době a s nejistým výsledkem postavili za myšlenku samostatného společného státu. Podle ní by se do života v Česku měla vrátit skutečná tradice a význam legií. „Potřebujeme do našich životů vnést palčivou otázku: Co jsem připraven obětovat pro vlast, kromě deseti minut psaní postů na facebooku? Československé legie a hrdinové, kteří je tvořili, mohou být inspirací i dobrou odpovědí,“ dodala.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) vyzval k hájení pravdy, svobody a cti, jako symbolů pod kterými samostatná Československá republika vznikala.

Pietního aktu k uctění památky padlých legionářů v den 106. výročí vzniku Československa se vedle zástupců obou komor Parlamentu, zúčastnili i představitelé Armády ČR, Československé obce legionářské nebo České obce sokolské.

 

 

Podíl.
Exit mobile version