Aktual.: 28.10.2024 12:52

Praha – Prezident Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) a další představitelé státu dnes u Národního památníku na pražském Vítkově připomněli 106. výročí vzniku Československa. Položili věnce u hrobu Neznámého vojína. Tradičního pietního aktu se zúčastnili také zástupci armády, církve a hlavního města i váleční veteráni. Doprovodil ho přelet armádních letadel a vrtulníků. Nezávislost a svoboda jsou křehké, je třeba o ně pečovat, řekl novinářům po ceremoniálu Fiala. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) poukázal na dění kolem, zdůraznil potřebu bránit demokracii a pomáhat.

Vojáci na čestný dvůr památníku na Vítkově jako každoročně přinesli historické armádní prapory za zvuků husitského chorálu Ktož sú boží bojovníci. Vojenská hudba zahrála také státní hymnu. Po položení věnců zazněla na památku padlých vojáků Večerka a čestná salva. Na závěr piety vojáci odkráčeli slavnostním pochodem a nad památníkem prolétly tři vrtulníky Viper a Venom, dva bitevníky Alca a dvě stíhačky Gripen.

U hrobu Neznámého vojína položili věnce Pavel, Fiala, Vystrčil, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), náčelník generálního štábu Karel Řehka a ministryně obrany Jana Černochová (ODS), pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a arcibiskup Jan Graubner. Pietního aktu se zúčastnili také zástupci opozice, například předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová a stínový premiér ANO Karel Havlíček. Památku padlých vojáků přítomní uctili minutou ticha.

„O svoji nezávislost, o svoji demokracii, o svoji svobodu se musíme starat,“ řekl Fiala novinářům s poukazem na křehkost těchto hodnot. Dnešní státní svátek připomíná podle něj také statečnost a odhodlání předků, kteří završili desetiletí trvající úsilí o vznik samostatného státu. Tyto hodnoty je nutné uhájit a předat dalším generacím, dodal.

Vystrčil parafrázoval známou větu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, že demokracii už Československo má, teď ještě potřebuje demokraty. Demokraty už Česká republika má a teď je potřeba je naučit bránit demokracii a svobodu, týká se to nejen Česka, ale i zemí kolem, řekl předseda Senátu. „Dneska vzhledem k tomu, co se děje kolem nás, bychom měli zejména pomáhat,“ dodal ve zjevné narážce na boj Ukrajiny proti ruské agresi.

Pekarová Adamová popřála státu a jeho občanům svobodnou a demokratickou budoucnost. Občané o tom mohou sami rozhodnout ve volbách nebo se i angažovat, řekla novinářům. Podle Řehky armáda navazuje na tradici legionářů. Schillerová uvedla, že vznik samostatného státu byl obrovský milník, který je třeba připomínat mladým lidem.

Akce k založení republiky se dnes konají i na dalších místech země. Prezident Pavel a další představitelé státu položili věnce také k Masarykovu pomníku na pražském Hradčanském náměstí. 

Památník na Vítkově vznikl v letech 1929 až 1938 k poctě československých legionářů. Po roce 1948 sloužil k propagaci komunistického režimu, byli v něm pohřbíváni významní představitelé Komunistické strany Československa. V roce 1953 v památníku vzniklo Mauzoleum Klementa Gottwalda. Po pádu komunismu v roce 1989 byli všichni pohřbení lidé odvezeni, nyní je památník ve správě Národního muzea.

Pavel do generálských hodností jmenoval osm mužů

Pavel dnes v poledne na Pražském hradě povýšil do hodnosti generálmajora ředitele Vojenského zpravodajství Petra Bartovského nebo náčelníka Vojenské policie Jiřího Ročka. Celkem povýšil osm mužů, loni do generálských hodností jmenoval dvojnásobek osob.

Hodnost generálmajora získal také náměstek policejního prezidenta Tomáš Kubík, zástupce náčelníka generálního štábu české armády Pavel Lipka a ředitel Generálního ředitelství cel Marek Šimandl. Generálporučíkem se stal ředitel Vězeňské služby Simon Michailidis.

Do hodnosti brigádního generála Pavel jmenoval zástupce ředitele sekce plánování schopností ministerstva obrany Miroslava Havelku a prvního zástupce ředitele Vojenského zpravodajství Přemysla Horáčka.

Dnešní den je podle Pavla pro povýšené generály nejen naplněním ambicí a prestiže, ale také zúročením mnoha let studia, celoživotního vzdělávání a náročných požadavků kladených na jejich funkce. Vyzdvihl také jejich rodiny, manželky, partnerky a děti. „Protože zcela jistě práce, kterou jste museli k dosažení hodnosti a funkcí věnovat, se na rodinném životě odráží,“ řekl prezident v krátkém projevu.

Od nových generálů se podle Pavla očekává nejen kvalitní manažerské řízení organizací, ale také to, že budou pro své politické vedoucí zárukou kvalitní odborné rady. Popřál jim nejen hodně sil a odolnosti, ale také osobní odvahy, neboť není občas příjemné říkat svému ministrovi nebo nadřízenému jiný názor.

„Ale pokud máme na mysli dobro organizací, které řídíte, a této země, tak bychom měli být připraveni naslouchat názorům odborníků. A vy odborníky jste,“ dodala hlava státu.

Za významný den nejen pro povýšené muže, ale také pro celé sbory, v nichž slouží, označil dnešek Michailidis. Prezident podle něj ocenil především jejich kolegyně a kolegy, kteří zajišťují bezpečnost země, nasazují své zdraví a někdy i životy.

Prezident povyšuje do generálských hodností vojáky, policisty či hasiče dvakrát ročně, a to na den vzniku samostatného Československa 28. října a 8. května u příležitosti Dne vítězství.

Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky Masaryka

Položením věnce u sochy Tomáše Garrigua Masaryka na pražském Hradčanském náměstí dnes dopoledne Pavel uctil památku zakladatele Československé republiky. Učinili tak později také Vystrčil a další členové horní parlamentní komory.

Pietní akt byl bez projevu, prezident neposkytl vyjádření ani přítomným novinářům. Na náměstí dorazilo 200 až 300 lidí, většina hlavu státu ocenila potleskem. Jedna žena nazvala Pavla podporovatelem války v souvislosti s konfliktem na Blízkém východě a českou podporou Izraele. Před samotným aktem též k Masarykově soše přišel muž s palestinskou vlajkou.

O několik minut později památku Masaryka uctili také senátoři v čele s Vystrčilem, aktu se dále zúčastnili například Miroslava Němcová (ODS), Jitka Seitlová (KDU-ČSL), Jiří Růžička, Pavel Fischer (oba za TOP 09) nebo Róbert Šlachta (Přísaha). Vystrčil po položení věnce pozdravil přihlížející lidi a pozval je do Senátu na den otevřených dveří.

Oslavy výročí vzniku samostatného Československa znamenají pro Vystrčila zprávu i pro dnešní dobu, že je potřeba si vážit demokracie a svobody a bránit je. Byl by rád, kdyby si lidé uvědomovali, že v některých jiných zemích demokracie není, lidé jsou utlačováni a jejich území je okupováno agresorem.

„Druhá věc je úcta k lidské důstojnosti. Měli bychom jeden druhého respektovat, neměli bychom se navzájem osočovat, neměli bychom se překřikovat, ale měli bychom toho druhého mít v úctě a pokud můžeme, tak mu pomáhat a být solidární,“ řekl Vystrčil novinářům, zatímco jeho vyjádření po celou dobu přerušovala zmíněná protestující žena.

Po senátorech položili květiny u sochy TGM předsedkyně sociálních demokratů Jana Maláčová a první místopředseda SOCDEM Lubomír Zaorálek.

Česko si připomene výročí vzniku Československa, Pavel předá vyznamenání

Lidé v Česku si dnes připomínají 106. výročí vzniku samostatné Československé republiky. V Praze a dalších městech se uskuteční pietní akce a slavnostní ceremoniály. Prezident Petr Pavel jmenuje nové generály a na Pražském hradě večer předá státní vyznamenání. Senát a Sněmovna na ocenění navrhly stovky lidí, Pavel podle prezidentské kanceláře vyznamená 56 osobností.

Ceremoniál z udílení státních vyznamenání (živě od 20:00)

 

Československá obec legionářská odpoledne pořádá u pomníku na pražském náměstí Pod Emauzy vzpomínkové setkání k uctění památky padlých legionářů. Bohoslužbu s modlitbou za domov odpoledne v hradčanském kostele svatého Jana Nepomuckého povedou pražský arcibiskup Jan Graubner a předseda Ekumenické rady církví Tomáš Tyrlík.

Lidem se při dni otevřených dveří otevře například Strakova akademie, kde úřaduje vláda, Poslanecká sněmovna, Senát nebo třeba budovy ministerstva školství, zemědělství a průmyslu a obchodu. Fasádu Strakovy akademie večer slavnostně nasvítí barvy státní vlajky. Den vzniku Československa připomene také Sokolský běh republiky.

Vzpomínkový akt se uskuteční například v Lánech, Brně, Ostravě, Pardubicích, Olomouci, Berouně, Kutné Hoře, České Lípě, Chrudimi nebo ve Znojmě. Mladoboleslavské Letecké muzeum Metoděje Vlacha výročí připomene vojenskými ukázkami z bitvy u Zborova, do které se v první světové válce významně zapojili českoslovenští legionáři.

Podíl.