Aktualizace: 9.05.2024 00:19

Praha – Výkonný výbor koaliční TOP 09 dnes bude schvalovat nominaci předsedy sněmovního zahraničního výboru Marka Ženíška na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Předsednictvo strany jej výboru navrhlo v úterý. Ženíšek tehdy řekl, že by za své priority považoval rozpočet a chystaný zákon, který by měl reformovat transfer technologií.

Na post uvolněný po demisi Heleny Langšádlové, kterou strana kritizovala za nedostatečnou prezentaci výsledků ve svém resortu, měl nastoupit v pondělí ekonom Pavel Tuleja. V pátek se kandidatury vzdal kvůli informacím o tom, že publikoval v takzvaných predátorských časopisech, a kvůli kritice kvality své odborné práce.

Ženíšek byl v letech 2005 až 2009 členem KDU-ČSL. V TOP 09 je od roku 2009, kdy se také stal místopředsedou strany. Řadovým místopředsedou byl do roku 2015, kdy byl na dva roky zvolen prvním místopředsedou strany. V letech 2017 až 2019 byl opět místopředsedou.

Premiér Petr Fiala (ODS) po úterním jednání vlády řekl, že se Ženíškem se sejde pravděpodobně v pátek dopoledne, pokud výkonný výbor TOP 09 jeho nominaci schválí. Poslance považuje za zkušeného politika, který má zkušenosti s fungováním státní správy a dlouhodobě se orientuje v zahraniční politice. Ministrem by podle Fialy mohl být jmenován příští týden.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.