Aktual.: 19.09.2024 14:08

Pardubice – Východočeské muzeum v Pardubicích získalo do sbírek Zlatou přilbu, kterou v roce 1961 vyhrál legendární motocyklový závodník Oldřich Klaudinger. Artefakt zakoupilo od jeho manželky Boženy Klaudingerové. Muzeum tak vlastní tři trofeje slavného plochodrážního závodu, uvedlo v tiskové zprávě.

Oldřich Klaudinger (1929 až 2021), vítěz 13. ročníku závodu Zlatá přilba, byl všestranným závodníkem a jedním z mála Čechoslováků, kteří prestižní závod ovládli.

„Jeho trofej je cenná nejen pro svou jedinečnost a zpracování, ale také pro svou historickou hodnotu, během celé historie závodu Zlatá přilba se vítězi stalo pouze 11 Čechoslováků či Čechů,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek (Koalice pro Pardubický kraj/lidovci).

Muzeum ve sportovní sbírce mapuje nejvýznamnější sportovní události regionu, Zlatá přilba zaujímá čelní místo. Kromě trofejí zahrnuje také plochodrážní motocykly, výstroj jezdců a rozsáhlou dokumentaci. Nový přírůstek restaurátorský tým pečlivě očistil a ošetřil.

„Zvláštní pozornost byla věnována odstranění koroze ze znaku a ošetření koženky, která byla vyčištěna demineralizovanou vodou. Z pouzdra byly odsáté prachové nečistoty a vnitřek čištěn perlózou,“ řekla kurátorka Petra Městecká.

Východočeské muzeum už opečovává dvě Zlaté přilby, jednu v roce 1932 vyhrál Rakušan Hans Mayer, a trofej vybojovanou Janem Lucákem v roce 1951. Jejich vystavení plánuje po otevření nového návštěvnického centra za dva roky. Dosud se v Pardubicích uskutečnilo 75 ročníků závodu.

„Každá je jedinečná a vypovídá o historii závodu a době, ve které vznikla. Ta z roku 1961 například nese československý státní znak s rudou hvězdou. Liší se i výrobci, zatímco tuto přilbu vyrobilo Ústředí uměleckých řemesel, tu z roku 1932 vytvořil pardubický klenotník Čeněk Lejhanec,“ dodala kurátorka.

jlc kš

Podíl.