Aktual.: 19.09.2024 18:05

Bejrút – Výbuchy tisíců komunikačních zařízení ve středu a v úterý v Libanonu byly bezprecedentní ranou pro hnutí Hizballáh. Podle tiskových agentur to v dnešním televizním projevu uvedl šéf Hizballáhu Hasan Nasralláh. Izrael tím podle něj překročil všechny meze a chtěl zabít na 5000 lidí. Výbuchy se dají považovat za vyhlášení války a Izrael se dočká odplaty, prohlásil Nasralláh. Podle něj Hizballáh bude bojovat s Izraelem, dokud neskončí boje v Pásmu Gazy.

Krátce před začátkem Nasralláhova projevu izraelská armáda ohlásila nové údery na Hizballáh a v Bejrútu bylo slyšet přelet izraelských bojových letounů, uvedla agentura Reuters. Nasralláh mluvil z blíže neurčené lokality. Hizballáh obvykle organizuje soustředění svých příznivců, kteří projev sledují na televizních obrazovkách.

Nasralláh přiznal, že Hizballáh dostal „vážnou a bezprecedentní ránu“. Podle něj Izrael chtěl v úterý a ve středu zabít až 5000 lidí. „Nepřítel překročil všechny meze a červené linie,“ dodal šéf Hizballáhu. Podle něj se výbuchy dají považovat za vyhlášení války či válečný zločin. Izrael za ně dostane „hrozný trest a správnou odplatu“, dodal Nasralláh. Odmítl však upřesnit způsob, místo či časový rámec odezvy.

Izrael se k úterním a středečním výbuchům telekomunikačních zařízení v Libanonu nepřihlásil. Média však spekulují, že za výbuchy stojí izraelské tajné služby. Exploze podle poslední bilance způsobily 37 úmrtí a zranění tisíců lidí.

Podle Nasralláha zvýšil Hizballáh svou bojovou pohotovost. Výbuchy se podle něj nedotkly velení organizace a ani nepovedou k jejímu kolapsu. Dodal, že velitelé Hizballáhu nepoužívali typy zařízení, které explodovaly.

Hizballáh ostřeluje sever Izraele od října loňského roku, když začala izraelská ofenziva v Pásmu Gazy proti teroristické organizaci Hamás. Ta je spojencem Hizballáhu. Útoky vedly k evakuaci části obyvatel na severu Izraele a izraelští představitelé tvrdí, že jejich prioritou je obnovení bezpečnosti v tomto regionu.

Nasralláh řekl, že Hizballáh bude pokračovat s útoky až do zastavení bojů v Pásmu Gazy. Podle něj Izrael nebude do té doby schopen zaručit bezpečný návrat obyvatel na izraelský sever. „Jediným způsobem je zastavit agresi proti lidem v Pásmu Gazy a na Západním břehu Jordánu,“ řekl Nasralláh na adresu Izraele.

Vzájemné ostřelování Hizballáhu a izraelské armády přes hranici si od října vyžádalo na izraelské straně smrt pěti desítek lidí, včetně civilistů. Na libanonské straně kvůli tomu zemřely desítky civilistů a na 470 členů Hizballáhu.

Podíl.