Maďarská firma BAC Consulting spojovaná s vybuchujícími pagery v Libanonu byla od začátku nastrčená Izraelem, který chtěl dostat explodující zařízení do rukou členů teroristické skupiny Hizballáh, píše americký list The New York Times (NYT). Pagery ve skutečnosti vyráběli pracovníci izraelských tajných služeb, uvedl deník s odvoláním na trojici zpravodajců informovaných o operaci. Komunikační zařízení začala do Libanonu proudit před dvěma lety.

„BAC Consulting se tvářila jako společnost sídlící v Maďarsku, která měla smlouvu, aby vyráběla zařízení pro tchajwanskou společnost Gold Apollo,“ uvádí americký deník. Ten píše o novodobém „trojském koni“.

Izraelský plán reagoval na snahu Hizballáhu omezit používání mobilních telefonů, které mohou odhalit polohu uživatele nebo jiným způsobem posloužit nepřátelským rozvědkám. Lídr Hizballáhu Hasan Nasralláh již roky prosazoval pagery jako alternativu a na začátku letošního roku vyzval své následovníky, aby „zakopali“ své mobily. Izraelské tajné služby v tom viděly příležitost, napsal NYT.

Hizballáh byl pro BAC Consulting jediným klientem, na kterém ve skutečnosti záleželo, uvedl list. Pagery pro něj byly údajně vyráběny odděleně od ostatních „obyčejných“ zakázek a obsahovaly malé množství trhaviny PETN. Maďarská vláda na zjištění o firmě BAC Consulting reagovala vyjádřením, že společnost nemá v zemi žádné továrny a že její pagery nikdy nebyly na maďarském území.

První dodávky komunikačních zařízení zamířily do Libanonu v létě roku 2022, letos v létě pak do země dorazily tisíce zařízení, které byly rozděleny mezi členy Hizballáhu a jejich spojence, řekli NYT dva američtí činitelé.

V úterý pak hromadný výbuch pagerů v Libanonu několik lidí včetně dvou dětí zabil a dalších asi tři tisíce zranil. Jsou mezi nimi stovky členů Hizballáhu i íránský velvyslanec. Podle dřívějších zjištění médií izraelská tajná služba Mosad zařízení odpálila vzdáleným zahřátím baterie.

Ve středu byly z Libanonu hlášeny další stovky explozí, tentokrát mělo jít o vysílačky. Zemřelo nejméně dvacet lidí. Bejrútské letiště kvůli útokům zakázalo pagery i vysílačky na palubě, píše BBC.

„Masakr v každém slova smyslu“

Obyvatelé Libanonu jsou podle britské stanice v šoku. „To, co jsme viděli, byl masakr v každém smyslu toho slova. Mladí muži šli po ulici s poraněním rukou, břicha a očí… nic neviděli,“ uvedla pro BBC Arabic jedna žena. „Panika zachvátila lidi do té míry, že se začali bát chodit vedle sebe… a upřímně řečeno, tato situace je velmi děsivá,“ dodala.

Jeden z obyvatel jižního Libanonu řekl BBC, že lidé „nemohou skrývat své obavy a strach, zejména o děti, ženy a starší lidi“. Jiná žena pak poznamenala, že možná neodjede na pracovní konferenci. „V celém Libanonu dominuje zmatek, nepohodlí a úzkost,“ popsala britské stanici atmosféru v zemi.

Jeruzalém podíl na explozích nepotvrdil, ani nepopřel. Teherán odsoudil útoky jako teroristický čin a Hizballáh slibuje odvetu. Lídr hnutí Hasan Nasralláh by měl vystoupit ve čtvrtek v 16:00 s projevem.

Intenzivní útoky přes izraelskou hranici

Izraelská armáda v noci bombardovala v jižním Libanonu pozice Hizballáhu, který ostřeloval sever židovského státu, kde podle listu Ha’arec zranil několik lidí. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve středu slíbil lidem evakuovaným z pohraničí, že udělá vše pro jejich návrat.

„Šedesát tisíc Izraelců už více než jedenáct měsíců nežije ve svých domovech, protože jsou nepříjemně blízko hranici, za kterou operuje Hizballáh, jenž oslavuje útoky (Hamásu) ze 7. října a roky se snaží o něco podobného, co udělal Hamás loni v říjnu,“ konstatoval blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek.

Libanonské teroristické hnutí Hizballáh sponzorované Íránem bojuje s židovským státem už několik desítek let. Vedly spolu dvě války, naposledy v roce 2006. V posledních letech se sporadicky ostřelovaly přes hranici, ale od loňského října, kdy začala válka mezi Izraelem a Hamásem v palestinském Pásmu Gazy, provádí letecké útoky přes hranici každý den.

Podíl.
Exit mobile version