Komerční prezentace Aktual.: 3.10.2024 10:56

Praha – Ministr zemědělství a expředseda KDU-ČSL Marek Výborný se chce znovu ucházet o vedení lidovců. Na síti X šest hodin před zasedáním širšího vedení strany dnes uvedl, že jde do toho, a to s pokorou a odpovědností. V pondělí ho nominovala silná jihomoravská krajská organizace. Výborný tehdy řekl, že za několik dní oznámí, jestli nominaci přijme.

 

 

Jurečka by měl dnes lidovce seznámit s tím, zda bude obhajovat post předsedy

Předseda lidovců a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka by měl dnes odpoledne celostátní výbor KDU-ČSL seznámit se svým rozhodnutím, zda bude znovu kandidovat na šéfa strany. Volební sjezd lidovců se bude konat 18. a 19. října v Olomouci. Jihomoravský hejtman Jan Grolich, o kterém se jako o možném předsedovi lidovců začalo mluvit po jeho úspěchu v krajských volbách, v pondělí uvedl, že se o předsednictví ani o jiné funkce v širším vedení KDU-ČSL ucházet nebude.

Počátkem února Jurečka řekl, že nebude na podzim obhajovat post předsedy lidovců, pokud strana nezíská dva europoslance, neposílí senátorský klub a nedosáhne minimálně na jednu hejtmanskou funkci. Europoslance získala strana jediného, v senátních volbách obhájili mandát dva její kandidáti a jihomoravským hejtmanem zůstává po krajských volbách Grolich.

Jihomoravský hejtman v pondělí oznámil, že se o předsednictví ani o jiné funkce v širším vedení KDU-ČSL ucházet nebude, nominaci silné jihomoravské organizace v pondělí získal expředseda strany, ministr zemědělství Marek Výborný. V pondělí na síti X uvedl, že se chce k případné kandidatuře vyjádřit za několik dní.

Podíl.
Exit mobile version