Komerční prezentace Aktual.: 1.10.2024 10:34

Olomouc – Olomoucký vrchní soud dnes uložil pořádkovou pokutu 40.000 korun vlivnému olomouckému podnikateli Ivanu Kyselému, který je souzen v korupční kauze Vidkun. K nařízenému jednání obžalovaný nepřišel a řádně a včas se neomluvil; místo toho odletěl do zahraničí. Podle předsedkyně senátu Martiny Kouřilové nerespektoval příkaz soudu a k soudu se chová neuctivě. Kauzu vrchní soud odročil na 14. října a 21. října. Kyselý se jednání po celou dobu procesu neúčastnil ani u krajského soudu, omlouval se ze zdravotních důvodů.

V kauze, která se týká ovlivňování kauz a úniků informací z policejních spisů, je obžalován také bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD, nyní SOCDEM). Ani ten se k soudu nedostavil, omluvil se však řádně. Přítomen tak byl pouze třetí z obžalovaných, bývalý krajský policejní náměstek Karel Kadlec. Z tohoto důvodu soud jednání odročil na polovinu října.

Podle předsedkyně senátu bylo ze strany soudu obžalovanému Kyselému zasláno vyrozumění, aby se dnes k jednání dostavil. Kyselý poslal soudu pouze vyjádření, ve kterém oznamuje svou nepřítomnost. Jeho advokát dnes uvedl, že si myslel, že bude jednání odročeno. „Vyjádření, které poslal k soudu, je jednoznačně neuctivé, nesplnil příkaz, který mu soud uložil. Obžalovaný si přípis soudu nevyzvedl a odjel do zahraničí. Odvolací soud si vyhradil tři dny veřejného zasedání a to mimo hlavní měsíce dovolené. Vzhledem k chování obžalovaného Kyselého, které lze označit za jednoznačné nerespektování příkazu a nevyhovění výzvě, se obžalovanému ukládá pořádková pokuta 40.000 korun,“ uvedla předsedkyně senátu.

Vrchní soud se měl případem zabývat po roce od vynesení rozsudku u krajského soudu, který všem třem obžalovaným uložil podmíněné a peněžité tresty. Odvolání podali všichni tři obžalovaní. Vinu od začátku procesu odmítají, žádají zproštění obžaloby. Proti rozsudku se odvolal i žalobce Miroslav Stoklásek, který žádá přísnější kvalifikaci a trest u Kadlece a vyšší finanční trest u podnikatele Kyselého. Vrchní soud se bude případem zabývat podruhé. Loni v lednu v neveřejném jednání rozsudek zrušil a případ vrátil na krajský soud.

Podnikatel Kyselý a bývalý policista Kadlec si podle rozsudku krajského soudu z devíti trestních kauz v roce 2015 vzájemně sdělovali informace z trestního řízení i informace o důkazní situaci. Šlo o kauzy olomouckého akvaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce nebo kauzu Tesco SW. Kadlec se hájil tím, že šlo o operativní činnost, kdy naopak získával informace. Jeho tvrzení odmítl již soud, když rozhodoval o Kadlecově žalobě proti propuštění z policie.

Rozbořil je souzen v celkové kauze za jednu věc, kdy podle rozsudku policejnímu náměstkovi za informace v případu stavby jezdeckého areálu v Lazcích, který byl prověřován kvůli možnému dotačnímu podvodu, nabídl úplatek. Vrchní soud původně počítal s tím, že tuto věc vyjme a projedná později, vzhledem k nepřítomnosti Kyselého se však nakonec rozhodl kauzu odročit na dny, kdy bude přítomen i Rozbořil.

Podíl.
Exit mobile version