Státy střední Evropy zasažené povodněmi budou moci využít deset miliard eur (250 miliard korun) z unijního fondu soudržnosti, řekla ve čtvrtek v polské Vratislavi šéfka Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová. Prohlásila, že je nutné postiženým zemím umožnit, aby mohly peníze použít co nejrychleji a co nejjednodušeji. Česko při jednání s von der Leyenovou a premiéry středoevropských zemí zastupoval ministerský předseda Petr Fiala (ODS).

Šéfka Komise poznamenala, že peníze z fondu bude Unie mobilizovat nezvyklým způsobem. Nebude totiž nutné spolufinancování ze strany členských zemí, jak je běžné, ale pomoc bude plně hrazena ze strany EU.

Premiér Fiala, který se jednání účastnil spolu s šéfy vlád Polska, Slovenska a Rakouska – Donaldem Tuskem, Robertem Ficem a Karlem Nehammerem – ocenil spolupráci mezi záchranáři v jednotlivých zemích a také v minulosti přijatá preventivní opatření, díky nimž podle něj škody po povodních nejsou tak velké jako dříve.

Česku připadnou dvě miliardy eur

„Nyní potřebujeme opravit infrastrukturu a šlo by to těžko z národních rozpočtů, proto jsem rád, že Ursula von der Leyenová přišla s konkrétními řešeními,“ podotkl také Fiala. Na síti X napsal, že Česku z evropské pomoci na zvládnutí následků povodní připadnou dvě miliardy eur (padesát miliard korun).

„Jedná se o peníze z již existujících kohezních fondů, které budou moci být vypláceny předem, to je tedy změna a hlavní požadavek, se kterým sem premiér Fiala do Vratislavi přijížděl. Je to také to hlavní politické momentum, které chtěl z tohoto vytěžit polský premiér Donald Tusk, když summit svolával,“ uvedl zahraniční zpravodaj ČT Andreas Papadopulos.

„Ještě je druhý zdroj financování obnovy po povodni. Jsou to standardní fondy solidarity EU, ze kterých lze obnovovat infrastrukturu, stavět nové mosty, dálnice a silnice. Je to věc, kterou podle českého premiéra Petra Fialy Česko také využije,“ dodal Papadopulos.

Zpravodaj ČT Andreas Papadopulos k pomoci státům zasaženým povodněmi (zdroj: ČT24)

Záplavy si ve středoevropských zemích a Rumunsku za poslední dny vyžádaly přes dvacet životů a způsobily rozsáhlé materiální škody.

  • Hladiny řek v Česku dál klesají, povodňové ohrožení bylo večer na deseti místech. Na dolním Labi a Dyji se čeká pokles, Lužnice setrvá na třetím stupni.

  • Úřad práce vyplatil od pondělí jako okamžitou mimořádnou pomoc přes deset milionů korun lidem postiženým povodněmi. V ČT to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

  • Stovky hlášení o podvodných SMS zprávách z oblastí zasažených povodněmi eviduje Všeobecná zdravotní pojišťovnaPodvodníci tak zneužívají tíživou chvíli, kdy lidé čekají na pokyny od svých pojišťoven nebo místních samospráv. Situaci chce řešit i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). „V žádném případě neposílejte svoje informace, rodné čísla, čísla účtů, občanských průkazů, čísla pojištěnce komukoliv. Nikdy to po vás ta instituce nemůže chtít,“ apeluje ministr.

Podíl.