Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 20:52

Olomouc/Jeseník – Velmi nízká volební účast provází dnes krajské a senátní volby v mnoha obcích na Jesenicku, které zpustošila ničivá povodeň. Podle informací zástupců volebních komisí chodí lidé sporadicky, často až nyní na večer, kdy skončili doma s úklidem po odstraňování škod. Například v Kobylé nad Vidnavkou odvolilo k 20:00 zhruba pět procent voličů, v nedaleké Velké Kraši jich bylo šest procent. O něco lépe jsou na tom v části Bělé pod Pradědem v Domašově, kde se volební účast pohybuje mezi osmi až 12 procenty. Před čtyřmi lety se v těchto obcích účast pohybovala kolem 30 procent.

V Kobylé nad Vidnavkou, kde se o volby postarali zástupci ministerstva vnitra, odvolili podle zjištění ČTK na místě za první hodinu dva lidé. Sporadicky chodili obyvatelé obce, ve které při ničivých záplavách přišla o život i jedna seniorka, i v následujících pěti hodinách. „Odvolilo dosud 17 voličů z 327. Teď s večerem je těch lidí trochu více, přijde třeba rodina nebo někdo, kdo jde zrovna okolo,“ řekl dnes ČTK předseda volební komise Ivan Tobek. Pro volební místnost na poslední chvíli byla využita malá zasedací místnost na obecním úřadě, která slouží jako kuchyňka.

V nedaleké Velké Kraši odvolilo k 20:00 z 580 voličů 36. „Je to slabé, jde to poznat, že lidé nemají náladu,“ řekla dnes ČTK členka volební komise. Volby se tam odehrávají na obecním úřadě, původně měly být ve školce, která však byla vyplavena. V Domašově, části Bělé pod Pradědem, kterou záplavy rovněž zpustošily, jsou na tom o poznání lépe. Ve volebním okrsku č. 2 odvolilo 44 lidí z 502 stálých voličů, v okrsku č. 3 to bylo 42 lidí z 330. Překvapilo to i samotnou komisi. „Chodí pořád, čekali jsme menší účast na to, že jsme vyplaveni,“ uvedla členka volební komise dnes večer.

Do provizorní volební místnosti v Litovli na Olomoucku, vytvořené v unimobuňce u hasičské zbrojnice, si do dnešních 20:00 našlo cestu 11 procent voličů. Lidé podle zapisovatelky volební komise Petry Lacinové využili pěkného počasí a uklízeli po povodních nebo sušili. I tak je podle ní účast zatím slušná, čekala ji nižší. „Přišlo 22 lidí. Na to, jak to tady vypadalo ještě před dvěma dny, je ta účast víc než slušná. Tolik lidí jsem čekala za celé dva dny voleb,“ řekla Lacinová po 20:00.

V porovnání s předchozí účastí u voleb jsou čísla podstatně nižší – v Kobylé nad Vidnavkou šlo před čtyřmi lety ke krajským volbám 28,61 procenta voličů, ve Velké Kraši jich bylo 27 procent, Bělá pod Pradědem dosahovala účasti 36 procent voličů. V celém Olomouckém kraji v roce 2020 odvolilo 37,29 procenta voličů, na místech nezasažených povodněmi se tato účast letos zřejmě minimálně vyrovná. Například na Gymnáziu Čajkovského v Olomouci podle předsedy volební komise již nyní mají účast 23,5 procenta. „Nejvíce lidí chodilo první hodinu, to bylo osm procent voličů, a další čtyři procenta přibyly druhou hodinu. Od 19:00 už jsou to jednotlivci,“ uvedl Kocián.

Podíl.
Exit mobile version