Aktualizace: 25.01.2024 17:41

Praha – Jana Vohralíková k 15. únoru skončí ve funkci vedoucí Kanceláře prezidenta republiky (KPR). Důvody jejího odchodu jsou osobní, uvedl dnes odbor komunikace Hradu na webu. Vohralíkovou nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina. Podle politologů, které ČTK oslovila, časté personální změny na Hradě prezidentu Petru Pavlovi ani vnímání jeho osoby v očích veřejnosti nepomáhají.

Vohralíková ve vyjádření uvedla, že práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností. „Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ poznamenala.

Pavel její působení ocenil, odvedla podle něj skvělou práci v těžké době začátku jeho prezidentského mandátu a budování kanceláře. „Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu,“ uvedl prezident. „Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ dodal.

Novým vedoucím prezidentské kanceláře bude Milan Vašina, který byl v minulosti generálním ředitelem české a slovenské pobočky operátora T-Mobile. Ve funkci skončil na podzim 2018. „Chci navázat na všechno dobré, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogramu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“ uvedl.

Vašina byl také součástí jedenáctičlenného poradního týmu pro digitalizaci vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti).

Fluktuace se podle politologa Pavla Šaradína dá vysvětlit tím, že se Pavel v novém prostředí spolehl na nejbližší spolupracovníky z kampaně. „Pokud člověk přichází do nového prostředí a bez politických zkušeností, nechá si často poradit s výběrem spolupracovníků. Případně se spolehne na nejbližší spolupracovníky, jako prezident Pavel se spolehl na kolegy a kolegyně z kampaně,“ míní. V obou případech se podle něj může stát, že se tito lidé zklamou nebo zjistí, že tato práce je nebaví.

„V očích veřejnosti to samozřejmě pozitivní není, od prezidenta očekává, že bude spíše pilířem stability,“ poznamenal Josef Mlejnek. Také Šaradín uvedl, že Hrad jako důležitá instituce potřebuje stabilitu, kterou teď nemá. Odchod klíčové spolupracovnice prezidenta je podle něj velký zásah do nastavené práce. „Pokud ale odchází po kritice, o níž ale toho moc nevíme, pak by šlo o zlepšení,“ doplnil.

Weby Seznam Zprávy a Deník N minulý rok na základě svých zdrojů informovaly o rozporech mezi Vohralíkovou a některými pracovníky Hradu, za kterými byly odlišné představy o působení. Mezitím už někteří z nich pozice opustili.

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem. Kolář na dotaz ČTK napsal, že na tyto spekulace nehodlá vůbec reagovat. „Bez komentáře,“ uvedl.

Kolář s prezidentem Pavlem spolupracoval už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničněpolitických otázkách. Od letošního ledna už s Hradem nemá smlouvu, zůstal ale v expertním zahraničněpolitickém panelu.

Do rozporu s prezidentskou kanceláří se bývalý velvyslanec v Rusku a v USA mimo jiné dostal poté, co loni chtěl usilovat o bezpečnostní prověrku, nicméně KPR rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tehdy tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Kolář v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat.

Podíl.
2024 © Network Today. All Rights Reserved.