Komerční prezentace Aktual.: 20.09.2024 15:31

Bohumín (Karvinsko) – Bohumínské městské nemocnici způsobila povodeň podle odhadů škody za 25 milionů korun. Evakuovaní pacienti už se vracejí zpět do Léčebny dlouhodobě nemocných. Všichni by mohli být zpátky pravděpodobně do neděle. Od pondělí by se mohl spustit ambulantní provoz a příští týden by nemocnice mohla začít přijímat pacienty i na akutní lůžka. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Svatopluk Němeček. Obnovit nemocnici do stavu před povodní potrvá nejméně dva měsíce.

Na začátku týdne nemocnice zprovozní rentgen, který zdravotnickému zařízení zapůjčila Fakultní nemocnice Ostrava. „Už máme spuštěnou laboratoř, budeme mít rentgen, takže by se spustil ambulantní provoz. Během příštího týdne bychom rádi začali pomalinku naplňovat i akutní lůžka. Samozřejmě ale kromě toho odstraňujeme škody, bahno, přístroje, které jsou zatopené. Jednáme s pojišťovnami,“ uvedl Němeček.

Ve zdravotnickém zařízení se už ve čtvrtek podařilo obnovit elektřinu téměř ve všech jejích částech. Výjimkou je pavilon A s chirurgickými obory, který měl nejvíce zaplavený suterén. „Podařilo se nám zprovoznit některé výtahy, některé ještě nefungují. Dnes jsme začali vracet část pacientů z LDN,“ řekl Němeček. Pacientů by se dnes mělo vrátit 70, po 13:00 jich asi 65 bylo již v nemocnici.

Z dražších přístrojů byl podle Němečka v nemocnici poškozen kromě rentgenu za 4,5 milionu korun také zhruba dva měsíce starý denzitometr, tedy přístroj na měření hustoty kostní dřeně, za zhruba 2,5 milionu korun. „Poškozeno bylo i vybavení ambulancí. Další velkou škodu máme na zubní klinice, kdy uvidíme jestli z toho něco půjde použít. Byla zaplavena asi do 50 centimetrů, a to včetně zubních křesel, které mají elektroniku dole. Takže to vypadá, že to asi taky nepůjde použít. To bylo vybavení za celkem asi sedm milionů korun,“ řekl Němeček.

Dodal, že nemocnice je pojištěná. „Jsme ale pojištěni v rámci města, tedy městských organizací, a tam je nějaký limit. Takže úplně bez omezení to není, je otázka, co dostaneme od pojišťovny. To uvidíme,“ uvedl.

 

Podíl.
Exit mobile version